Norge jublade i Dubai – men rekordsatsar på olja

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-14

Rekordinvesteringar att vänta i norska oljeindustrin – trots klimatavtalet på COP28.

Norges regering hyllar klimatavtalet i Dubai om att fasa ut fossila bränslen.

Samtidigt ska man rekordinvestera i olje- och gasutvinning.

– Det är arrogant och går emot all klimatforskning, säger WWF:s generalsekreterare Karoline Andaur till TT.

Förra året drog norska staten in 884 miljarder norska kronor i skatt från oljebolag, nära tre gånger så mycket som året dessförinnan, enligt statistikmyndigheten SSB.

Den välfyllda oljefonden är värd ungefär 16,4 biljoner norska kronor – drygt tre miljoner norska kronor per invånare.

– Vi har levt gott på det här. Men nu måste vi ta nya tag. Det här kommer att bli jättesvårt för oss som nation. Men ju längre vi väntar, desto svårare blir det, säger Karoline Andaur, generalsekreterare för norska Världsnaturfonden WWF, till TT.

Nästa år beräknas investeringarna i transportledningar och utvinning av olja och gas i Norge lyfta till 240 miljarder norska kronor i löpande priser, upp från den uppreviderade investeringsnivån på 216 miljarder under 2023. enligt branschorganisationen Offshore Norge.

– De kommande åren kan vi förvänta oss en hög investeringsnivå. Det ger arbetstillfällen hos stora och små leverantörer i hela landet och kommer att vara viktig för att säkra Europas energi och viktiga inkomster till samhället, säger chefsekonom Marius Menth Andersen, till NTB.

Under 2022 exporterade Norge olja och gas för omkring 1 900 miljarder norska kronor. Det motsvarar 73 procent av Norges samlade varuexport, skriver TT.