Stigande dödstal efter oväder i Peking

TT-AFP

Publicerad 2023-08-01

Minst 20 personer har dött och 27 saknas efter att våldsamma skyfall har slagit till mot Peking. Regnmassorna kommer från tyfonen Doksuri.

Tusentals människor har också tvingats att lämna sina hem efter att enorma vattenmassor dragit in över staden.

Skyfallen har utlösts av tyfonen Doksuri, som nådde norra Kina i fredags och som har fått floder att svämma över – och lett till att vägar har hamnat under vatten och bilar och trädgrenar spolats bort.

Över 500 000 människor har drabbats av översvämningarna, uppger det statliga tv-bolaget CCTV, utan att precisera hur många av dessa som har evakuerats.

President Xi Jinping har uppmanat lokala myndigheter att göra allt de kan för att rädda personer som drabbats av ovädret och för att försöka minimera skadorna på hus och vägar.

Skyfallen har också lett till att myndigheterna i den kinesiska huvudstaden har infört den högsta varningsnivån för översvämningar och markskred.

Stora delar av Kina drabbas regelmässigt av översvämningar under sommaren, speciellt i södern. I år har dock ett antal av landets nordliga regioner rapporterat om de värsta översvämningarna på 50 år.