Kiev utan el och vatten efter dödliga ryska robotattacker

Publicerad 2022-11-23

Minst fyra människor har dött efter omfattande ryska attacker mot Ukraina.

Angrepp på elnätet har orsakat strömavbrott i landets alla regioner.

”Hela staden är utan ström” skriver Andriy Sadovyi, borgmästare i Lviv.

Flyglarmen har ljudit i hela Ukraina på onsdagen. Samtliga regioner har drabbats av strömavbrott efter ryska angrepp. Enligt militärförvaltningen i Kiev har ett tvåvåningshus träffats. Där ska fyra personer ha dödats och 34 skadats.

Bilder från huvudstaden visade hur skadade människor bars bort i filtar medan andra låg kvar på marken.

Kievs borgmästare Vitali Klytjko uppger att en infrastrukturanläggning har blivit träffad av ryska raketer och vilket gjorde hela staden strömlös.

”Flera andra explosioner i olika delar av huvudstaden. Räddningspersonal och sjukvårdare är på plats” skriver han på Telegram.

Han uppmanade också folk att ta skydd och bunkra vatten.

”På grund av attackerna har vattentillförseln slagits ut i hela Kiev”, skriver han vidare.

Efter två och en halv timme, vid 15.08 lokal tid, tystnade flyglarmet i Kiev. Borgmästare Vitali Klytjko uppger att 21 av 31 ryska robotar som avfyrats mot Kiev sköts ner av luftvärnet. Den ukrainska militären uppger att omkring 70 ryska kryssningsrobotar avfyrats, rapporterar franska BFMTV.

Fotot har delats av Kievs regionala polis.

Flera städer utan ström

Även i Lviv flyglarmet ljudit. Stadens borgmästare  Andriy Sadovyi uppgav på Telegram att hela staden var strömlös. Han uppmanade också alla att söka skydd och stanna i skyddsrum.

”Hela staden är utan ström. Vi väntar på ytterligare information från våra energiexperter. Det kan förekomma avbrott i vattentillförseln. Sök er till skyddsrym”, skriver han på Telegram.

”Alla skolbarn och förskolebarn tar skydd tillsammans med sina lärare. Kära föräldrar, ni kan hämta era barn när larmen har tystnat”, skriver han vidare.

Även Odessa och Charkiv uppgavs vara utan ström, enligt ukrainska myndigheter.

”Vi håller på att evakuera människor från tunnelbanan. Ytterligare bussar har satts in”, skriver Ihor Terekhov, borgmästare i Charkiv.

”Nödstopp förekommer i alla regioner”

Det statliga elnätsföretaget Ukrenergo uppger att anläggningar har skadats av attacker och att strömavbrott förekommer i hela landet.

”Nödstopp förekommer i alla regioner” skriver Ukrenergo.

Kärnkraftverken Rivne och Khmelnytskyi i väst samt kärnkraftsverket Pivdennoukrainsk i söder kopplades bort från nätet, skriver AFP.

Detta ska ha skett som en skyddsåtgärd i samband med att ett nödstopp infördes, skriver Energoatom.

”Så snart driften av kraftsystemet är normaliserat kommer elförsörjningen från kärnkraftverket att återupptas” skriver det statliga kärnkraftsbolaget.

Moldavien, som är beroende av strömförsörjningen i Ukraina, har i sin tur drabbats av ”enorma” strömavbrott, rapporterar BFMTV. Enligt landets infrastruktur- och vice statsminister, Andrei Spinu, är halva landet utan ström.

Fotot har delats av Kievs regionala polis.

Bebis dödad i rysk attack

Redan under natten till onsdag har flera ryska raketer slagit ned i Ukraina. Bland annat träffades sjukhuset i Vilnjansk, i det ukrainska länet Zaporizjzja, någon gång efter midnatt.

En två dagar gammal pojke uppges ha dött i attacken.

”Våra hjärtan fylls med sorg – en bebis som just hade kommit till världen har dödats”, skriver Zaporizjzjas guvernör Oleksandr Staruch på Telegram.

Bilder visar hur en hel flygel av tvåvåningsbyggnaden jämnats med marken. Pojkens mamma och en läkare uppges ha grävts fram levande från spillrorna.

”Fienden har än en gång bestämt sig för att med terror och mord försöka uppnå det som den inte har lyckats uppnå på nio månader, och som den aldrig kommer att kunna uppnå”, meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Svar på EU:s terrorstämpling av Ryssland

Enligt president Volodomyr Zelenskyjs stabschef Andrij Yermak var attackerna ett ryskt svar på Europaparlamentets beslut om att stämpla Ryssland som en terrorstat, uppger La Repubblica.

”Fler grymma robotattacker över hela landet, när Ryssland försöker straffa Ukraina för modet att vara fritt”, skriver USA:s ambassadör i Kiev, Bridget Brink, på Twitter.

”Jag vet att Rysslands försök att härska över Ukraina genom att kasta ned landet i kyla och mörker kommer att misslyckas”, tillägger hon.

Följ ämnen i artikeln