Jätteplaneternas månar visar på förutsättningar för liv

Uppdaterad 2017-04-19 | Publicerad 2017-04-13

Oceanvärldar på Jupiters måne Europa och Saturnus måne Enceladus är de utomjordiska platser där det enligt Nasa är troligast att det finns liv.

Enceladus har nästan alla förutsättningar för liv som vi känner det, uppger forskare enligt CNN.

På Saturnus sjätte största måne Enceladus har Nasa med hjälp av rymdsonden Cassini upptäckt ett överflöd av vätemolekyler i vattenplymer som stiger från sprickor i månens isiga yta. Enligt Nasa utgörs månen av en ocean som är inkapslad under ett istäcke.

Hydrotermisk aktivitet

Forskarna tror att vätet härstammar från en reaktion mellan oceanen och månens steniga kärna, rapporterar CNN. I så fall finns förutsättningar för att oceanen innehåller den kemiska komponenten metan, som i sin tur kan innebära att det finns mikrober på oceanens botten.

– Det är intressant eftersom vi vet att den sortens platser i våra egna hav är väldigt viktiga och sjuder av liv. Troligtvis var sådana ställen bland de första där liv på jorden uppstod, säger Hunter Waite som ledde studien.

Vattenplym på varm plats

Även på Jupiters måne Europa – där en isig skorpa täcker ett saltvattenshav som innehåller dubbelt så mycket vatten som alla hav på jorden – ser forskarna att det finns förutsättningar för liv. På en specifik plats på månen har forskare med hjälp av Hubbleteleskopet återigen observerat ett utbrott av en vattenplym.

– Det är betydelsefullt eftersom resten av planeten är svårbegriplig, och nu händer det för andra gången på den varmaste platsen, säger Britney Schmidt, medförfattare av Nasas studie av Europa, enligt CNN.