Tegnell varnar för tredje vågen – här är scenarierna

Uppdaterad 2021-03-03 | Publicerad 2021-03-02

Om inte regler och restriktioner följs är risken stor för en tredje coronavåg, menar Folkhälsomyndigheten.

De har tagit fram tre möjliga scenarion för smittspridningen fram till juni.

Och troligen kommer det behövas ännu fler begränsningar i vardagslivet.

Coronasmittan ökar igen i Sverige. För tredje veckan i rad har antalet nya insjuknade ökat med tio procent – något som börjar märkas på intensivvårdsavdelningarna, meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff.

I måndags infördes återigen ett antal nya restriktioner. Men frågan är om det räcker.

– Om inte rekommendationerna om att hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk, jobba hemifrån och så vidare följs, är risken överhängande för att Sverige får en tredje våg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelade.

Anders Tegnell under den digitala pressträffen.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre scenarier för smittspridningen av covid-19 fram till den 31 maj 2021.

Scenarierna kallas 0, 1 och 2. Det som skiljer de åt svenskarnas beteendemönster, hur ens sociala kontakter ser ut till exempel.

I scenario 0 antas kontakterna ligger kvar på samma låga nivå som under jul och nyår. I scenario 1 motsvarar kontakterna nivån under hösten 2020. Och i scenario 2 är ökningen av kontakter snabbare än i höstas.

– Det första scenariot är lite grann redan överspelat. Det utgick från att vi skulle hålla igen våra kontakter ännu mer. Där verkar vi inte vara. Det ser ut som att vi verkligen är på väg mot en tredje våg, sa Anders Tegnell vid pressträffen.

Förslaget: Max 500 i varuhus

Om Sverige går mot scenario 1 eller 2, vilket nu verkar ske, kan det bli nödvändigt med ännu fler begränsningar och stängda verksamheter. Exakt vilka åtgärder som blir aktuella beror på var smittspridningen sker. Ett förslag, som har skickats på remiss, är att sätta ett maxtak på 500 personer i gallerior och varuhus. Förslaget väntas träda i kraft den 6 mars.

Folkhälsomyndigheten jobbar också för att göra smittspårningen mer effektiv.

I alla scenarier har Folkhälsomyndigheten undersökt utvecklingen med eller utan vaccination. Enligt rapporten minskar vaccineringarna minsken för allvarlig sjukdom och död, men det påverkar inte smittspridningen på kort sikt.

– Om vi ökar kontakterna ännu mer i dag så blir vågen ännu högre än den vid jul. Om vi vaccinerar så har det inte jättestor effekt, det kan dra ner vågen något, men det har däremot stor betydelse för vad som kommer hända på vårdavdelningarna. Det kommer att ha jättestor betydelse, säger Anders Tegnell.

PODD Långtidscovid

Aftonbladet Daily med Malin Nygren-Bonnier, docent och sjukgymnast vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen