Privatekonomens tips: Skippa latten på stan

Publicerad 2020-10-01

Kontanter i en plånbok. Arkivbild.

26 procent av skåningarna har fått påverkad privatekonomi på grund av coronaviruset. Extra drabbat är Malmö – där var tredje Malmöbo blivit drabbad.

Det visar en ny Novus-undersökning som genomfördes tillsammans med Sparbanken Skåne.

– Det är en tydligare trend i Malmö. Det är lite storstadsfenomenet, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

En ny undersökning från Novus och Sparbanken Skåne visar att 26 procent av skåningarna ser en påverkad privatekonomi. Främst handlar det om ett minskat sparkapital och minskad inkomst.

För Malmö är siffran ännu högre.

– I stället för 26 procent rent generellt i Skåne är det 35 procent i Malmö, alltså är man lite mer påverkade i Malmö, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Särkilt unga i åldern 18 till 29 år i Malmö har svarat att de påverkats ekonomiskt.

– Mina slutsatser utifrån undersökningen är att de som är väldigt snabbt drabbade är framför allt yngre befolkningen som har jobb inom konferens, hotell, restaurang, barer och nöjen. Det är lite storstadsfenomenet, att man går ut mindre, ingen får gå på teater eller konserter, hotell och konferenser stängde. Där jobbar många som är yngre och som kanske är timanställda. Då blir påverkan större, säger Anders Hansson.

Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

– Många unga har inte riktigt kommit in i arbetsmarknaden och har inte ett etablerat heltidsjobb, kanske jobbar man samtidigt som man studerar. I snitt har de en lägre inkomst från början och mindre sparkapital.

51 procent av de som svarat att de påverkats ekonomiskt har svarat att inkomsten minskat, 44 procent har förlorat pengar i börssparande och 24 procent uppger att kostnaderna också ökat. 5 procent av de som svarat säger att ekonomin blivit bättre. Undersökningen genomfördes i september och 1 358 skåningar mellan 18–79 år deltog.

– Förutom att folk nämnt minskad inkomst, har man även sett att besparingar minskat i värde, placerat, då börsen gjorde en djupdykning i mars/april, säger Anders Hansson.

Anders Hansson belyser att det därför är viktigt att ha långsiktiga sparmål.

– Om du har ett sparmål, håll fast vid det, det är viktigt när det här sker att ditt sparmål inte förändras. Däremot förändras saker runt omkring. Håll då det sparmålet kvar som du tänkt.

Många blir oroliga vid svängningar som påverkar privatekonomi och försöker ta snabba beslut, menar Anders Hansson.

– När såna här saker sker känner många att det vore gott att ha lite sparade slantar på grund av förlorat extrajobb eller minskad inkomst etc, så spara och ha en buffert.

”Skippa lunch på stan”

En viktig sak att tänka på för att bibehålla en buffert är att hålla nere på kostnaderna, menar Anders Hansson.

– Man bör titta på kostnadsbilden: en kaffe latte på stan kostar nästan 50 spänn, så drick kanske inte åtta sådana i månaden. En lunch på stan kanske man kan skippa. Det är en helt vanlig resultaträkning, ganska tråkiga tips men håller i alla väder, säger Anders Hansson, och fortsätter:

– Ha litegrann det här bufferttänket. Och när du sparar: Vad är ditt mål med sparandet? Fortsätt med målet, gör inte förhastade slutsatser.

Anders Hansson belyser att det dock inte är nattsvart. Vissa har fått fler pengar i kassan och har fått det bättre sparekonomiskt på grund av hemmajobb och minskade resekostnader. Flera har därmed inte behövt använda så mycket av sitt sparkapital.

– Men då måste du vara etablerad och ha en inkomst och sparpengar sedan tidigare. Om du är ung och på väg in har du inte samma sparkapital, men sen tror jag att det finns en vision för dom nu. Till exempel har restaurangbranschen varit väldigt duktig på att anpassa sig, tror det kommer hämta sig och göra en tillbakagång. 

Följ ämnen i artikeln