Här drar coronas tredje våg fram

Befaras bli den värsta i Sydkorea

Publicerad 2020-11-21

I takt med den ökande smittspridningen på många håll i världen har man börjat tala om en tredje våg av pandemin.

Bland annat Sydkorea, Iran, Japan och USA pekas ut.

Sydkoreas tredje våg kan bli den värsta

En tredje våg av coronavirusinfektioner i Sydkorea skulle kunna bli den värsta hittills, om inte smittspridningen saktar ner.

– Vi befinner oss i en kritisk tidpunkt: om vi inte blockerar den nuvarande spridningen kan vi stå inför en stor rikstäckande infektion som överträffar de två första vågorna, sa Lim Sook-young, senior tjänsteman vid Myndigheten för sjukdomsbekämpning och förebyggande (KDCA), på en presskonferens.

Uttalandet kom efter att KDCA rapporterade 386 nya smittofall på fredagen. I skrivande stund har totalt 30 403 personer smittats i landet, och 503 har dött med viruset. Storstadsregionen i Seoul registrerade 262 nya fall på fredagen, jämfört med 218 fall på torsdagen.

Den första vågen inträffade i februari och tidigt i mars, den andra i augusti.

Hälsotjänstemän har tidigare sagt att huvudstadsregionen, där ungefär hälften av landets 52 miljoner människor bor och arbetar, kan bli föremål för hårdare restriktioner om den genomsnittliga dagliga smittan steg till 200 eller mer över en vecka.

Sydkorea förhandlar om att säkra vaccin för 30 miljoner invånare, ungefär 60 procent av befolkningen. Doser för 10 miljoner människor förväntas anskaffas genom den globala covid-19-anläggningen COVAX, enligt Lim.

Maximal beredskap i Japan

På lördagen rapporterades fler nya fall någonsin förut i Tokyo med 539 nya konstaterat smittade. Det var tredje dagen idag som nya daliga fall i huvudstaden överstigit 500, enligt Reuters.

På onsdagen, efter att landet för fösta gången rapporterat över 2 000 nya smittofall under en dag uppmanade premiärminister Yoshihide Suga om försiktighet och sade att landet befinner sig under "maximal beredskap”.

Trots att antalet fall kan tyckas verka låga jämfört med vissa andra länder, representerar siffrorna en markant ökning för Japan, där testningen inte är lika utbredd som i andra delar av världen.

Till skillnad från den senaste ökningen av fall i augusti har den nya vågen fört med sig en ökning av sjukhusvistelser, då kluster skapats upp i sjuk- och omvårdnadsmiljöer , vilket har tvingat regeringen att överväga hårdare åtgärder eftersom hälso- och sjukvårdssystem i vissa områden börjar visa tecken på belastning.

Strängare restriktioner i Iran

Iran är det land i mellanöstern som drabbats hårdast av viruset. Det talas om att landet är mitt i en tredje våg av coronasmitta.

Enligt det budskap som med jämna mellanrum rullar på statlig tv dör någon med covid-19 var fjärde minut i Iran. Den statistiken ifrågasatts från myndighetshåll, och landets vice hälsominister Alireza Raisi har sagt att dubbelt så många kan ha dött av corona.

Enligt myndigheterna har pandemins tredje våg skördat fler offer än under de första två. Irans sjukvård var redan pressad av de ekonomiska sanktionerna mot landet när pandemin bröt ut i februari, vilket förvärrar situationen i landet.

De senaste veckorna har antalet fall ökat dramatiskt, vilket har lett till strängare restriktioner. Huvudstaden Teheran och ytterligare runt 100 städer har placerats i den högsta kategorin på landets restrektionsskala.

Det innebär att människor tvingas jobba hemifrån, att icke nödvändiga butiker måste hålla stängt och att inga bilar får åka in i eller ut ur städerna ifråga. Nedstängningarna innefattar även universitet, skolor och träningsanläggningar.

Dygnet mellan fredag och lördag rapporterades 431 nya dödsfall med covid-19. Totalt har 44 327 personer har dött med bekräftad covid-19 i landet med drygt 84 miljoner invånare, enligt Johns Hopkins statistik. Smittofallen ökade med 112 931 - totalt har 828 377 fall konstaterats sedan pandemin bröt ut.

Iran har också infört böter för brott mot coronarestriktioner i huvudstaden. Bland annat riskerar man böter om man vägrar att bära munskydd, eller om man inte isolerar sig vid sjukdom.

Trots böter och tuffa restriktioner rapporterar statlig tv om trängsel på gatorna, och bilder på överfulla tunnelbanetåg och bussar har spridits med hashtaggen #coronaviruskills.

Alireza Raisi, har sagt att de 10 procent av befolkningen som ignorerar hälsoföreskrifterna skulle kunna sprida viruset till 80 procent av befolkningen, och la till att familjesammankomster är den huvudsakliga orsaken till smitta.

President Hassan Rouhani sa på lördagen att tvåveckors-restriktionerna kan komma att förlängas om önskat resultat inte uppnås.

Tredje våg i USA

Den hastiga smittoökningen i USA beskrivs av vissa som en tredje våg. Under fredagen registrerades 195 000 nya fall av smittade personer. Det är den högsta siffran sedan pandemin bröt ut.

USA har världens högsta antal smittade - och döda i covid-19. Nära 12 miljoner människor har bekräftats smittade och 254 000 har dött med viruset. Nästan varje delstat har larmat om en hastig ökning av fall, och nationellt klättrar siffrorna snabbare än någonsin förut. Antal inlagda på sjukhus ökar också kraftigt, med över 82 000 patienter inlagda med covid-19.

Den ökade smittspridningen har gjort att flera delstater, bland annat Kalifornien, infört utegångsförbud nattetid,

Vad innebär den tredje vågen?

Över 57 miljoner människor i världen har konstaterats smittade med covid-19. Drygt 1,3 miljoner har dött med viruset, och nästan 37 miljoner har återhämtat sig från sjukdomen, enligt data från Johns Hopkins.

Många av världens länder har sett en minskning i antal fall, samtidigt som andra ser en signifikant ökning. Inom varje land drabbas olika städer av pandemi under olika tidsperioder.

Genomsnittet av konstaterade fall i världens länder skulle enligt vissa definitioner kunna indikera på att man gått in i en tredje våg globalt. Detta genomsnitt beror framförallt smittoökningar i Europa och USA, som tillsammans står för nästan hälften av världens bekräftade fall.

I Sverige har myndigheterna varit försiktiga med att tala om en andra - eller tredje våg. Tidigare innebar begreppen "andra-" eller "tredje smittovåg" att viruset kom tillbaka i dödligare former. Nu används det i stället för att beskriva stigande smittokurvor, enligt flera experter.

– Med den ursprungliga benämningen av begreppet är det här inte en andra våg, säger Bo Lundbäck, senior professor i lungsjukdomars kliniska epidemiologi vid Göteborgs universitet till TT.

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke använder inte heller begreppet, bland annat eftersom det för tankarna till utvecklingen av spanska sjukan.

– Jag gillar inte det begreppet och jag använder det inte, säger han till nyhetsbyrån.

Följ ämnen i artikeln