Dömd bedragare har miljonskulder – jagas av Kronofogden

Uppdaterad 2017-10-31 | Publicerad 2017-10-29

Företagaren vars Ferrari blev sprängd för två veckor sedan har miljontals kronor i skulder.
Två hockeyspelare i Karlskrona HK lånade ut 800 000 kronor var till bedragaren – men det är många fler som har fordringar att kräva in.
– Det handlar om minst tjugo personer till, utöver mina klienter, säger advokat Christer Holmqvist, hockeyspelarnas juridiska ombud.
Enligt uppgift till Aftonbladet ska företagaren nu ha flytt till Costa del Sol i södra Spanien.

Den 29-årige företagarens leasade Ferrari exploderade under mystiska omständigheter för omkring två veckor sedan. Själv är 29-åringen nu spårlöst försvunnen i en annan Ferrari 458.

Som Aftonbladet kunde rapportera i går är mannen dömd till tre års fängelse för grovt bedrägeri i 26 fall. En dom som är överklagad till hovrätten av såväl mannens försvarare som åklagaren.

Lurade två hockeyspelare

Samtidigt utreds företagaren för andra misstänkta bedrägerier och har mycket stora skulder.

Bland annat ska han ha förmått två spelare i SHL-laget Karlskrona HK att betala 800 000 kronor var mot ett löfte om stor avkastning. Ett löfte som aldrig infriades.

Spelarna har nu fått tillbaka nästan alla sina pengar, delvis genom ett snabbt agerande av Kronofogden.

– Det var två olika ärenden som drevs på lite olika sätt. Den förste fick tillbaka alla pengar och den andre fick tillbaka nästan allt efter att vi nått en förlikning, säger hockeyspelarnas advokat Christer Holmqvist.

”Minst tjugo personer till”

Men det är inte bara de två hockeyspelarna som har haft eller har fordringar på 29-åringen. Advokat Christer Holmqvist uppger att han varit i kontakt med ytterligare personer som känt sig lurade av företagaren.

– Det handlar om minst tjugo personer till, utöver mina klienter, säger han.

Totalt ska 29-åringens skulder uppgå till omkring 20 miljoner kronor.

Men mörkertalet kan vara stort. Betydligt fler kan ha fordringar på mannen. Det uppger en person som har haft kontakt med 29-åringen och haft viss insyn i hans affärsverksamheter.

– Enligt min uppfattning är det betydligt fler än tjugo personer som lånat ut pengar till honom, säger källan.

Det kan således handla om skulder på betydligt högre belopp än 20 miljoner.

Villa på spanska solkusten

Polisen uppgav för Aftonbladet igår att man utreder bilsprängningen i utanför företagarens villa i Nättraby som allmänfarlig ödeläggelse. Det finns i nuläget ingen anmälan om något hot mot 29-åringen.

Kronofogdemyndigheten jagar företagaren och har mätt ut de tillgångar som man kunnat.

Själv är såväl 29-åringen som hans andra Ferrari 458 borta.

Mannen ska nyligen ha förvärvat en bostad på Costa del Sol i södra Spanien. Enligt uppgift till Aftonbladet misstänker Kronofogden att han befinner sig där.

Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon ansökt om ett europeiskt betalningsföreläggande eller om det tagits någon kontakt mellan svenska och spanska myndigheter.

Aftonbladet har sökt den 29-årige företagaren för en kommentar.