Danskfödd IS-terrorist förlorar medborgarskap

Publicerad 2017-11-14

I en unik dom beslutar Danmarks högsta domstol att mannen förlorar sitt medborgarskap efter att ha stridit för terrorsekten IS.

Detta trots att han är född och uppvuxen i landet.

– Det är en unikt fall, skriver danska public service.

Mannen förlorar sitt medborgarskap efter att ha stridit för terrorsekten IS.

Dansk-turkiska Enes Ciftci döms till sex års fängelse, indraget medborgarskap och permanent utvisning. Anledningen är att han deltog i kriget i Syrien 2013 och 2015 på IS sida.

Unikt fall

Fallet är unikt eftersom det är första gången man tar tillbaka ett medborgarskap från någon som är född och uppvuxen i Danmark. Det är också andra gången någonsin någon mister sitt medborgarskap på grund av kriminalitet.

Andra gången var i juni 2016, då dansk-marokanske Said Mansour blev av med medborgarskapet efter att ha åtalats för uppvigling till terrorism. Mansour var inte född i Danmark utan kom till landet som vuxen.

Domen skärptes

Till en början så beslutade rätten i Glostrup om att Enes Ciftci skulle dömas till sju års fängelse för sina brott, men inte att man skulle ta hans medborgarskap ifrån honom.

I mars i år kom dock Danmarks Östre landsrett fram till ett annat beslut, och det bestämdes att han skulle bli av med medborgarskapet och utvisas för alltid.

Hyllade Omar El-Hussein

Anledningen är att han har krigat för IS, stöttat terrorsekten ekonomiskt och hyllat Omar El-Husseins terrorhandlingar öppet på internet 2015.

Svenska IS-domar

De första svenska domarna mot IS-terrorister kom 2015.

Då dömdes Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan till livstids fängelse för terrorbrott. Ett antal filmsekvenser från avrättningar utgjorde den starkaste bevisningen.

Terrorforskaren Hans Brun menar att det är den absolut viktigaste domen rörande svenska IS-mål.

– Man lyckades med framgång få till väldigt långa fängelsestraff med god teknisk bevisning. Då bevisade man att det går att lagföra grova brott som har begåtts utomlands, säger han.

– Senare domar har inte haft samma tydliga koppling till IS.