Barn fick vänta i åtta månader på läkartid

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Den tolvåriga pojken skulle genomgå en bedömning kring huruvuda han behövde medicinering mot adhd.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den tolvåriga pojken skulle genomgå en bedömning kring huruvuda han behövde medicinering mot adhd.

En bedömning om den tolvåriga pojken behövde adhd-mediciner skulle göras.

Då fick han vänta i åtta månader på en läkartid.

Nu får BUP i Malmö motta kritik.

Efter att ha mått dåligt en längre tid fick den tolvåriga pojken genomgå en utredning. När den på våren 2019 var avslutad fick pojken träffa en psykolog på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Malmö.

De upprättade en vårdplan för pojken och placerade honom i kö till ett läkarbesök, där en bedömning om han behövde medicinering mot adhd skulle göras. Det kom dock att dröja åtta månader innan tolvåringen erbjöds en tid för det läkarbesöket.

Väntat orimligt länge

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) slår nu fast att han fått vänta orimligt länge på en läkarbedömning. De menar även att det tydligt framgått att den långa väntetiden medfört en risk för vårdskada och förlängd vårdprocess.

BUP har förklarat det hela med att medicinsk behandling inte kunnat ske hos en sjuksköterska, på grund av bristen på sköterskor, samt att antalet barn med adhd ökat.

Tolvåringen erbjöds istället andra behandlingsinsatser, men hans problematik innebar att hans skolgång avslutades under väntetiden.

Två år för utredning

Kritiken har medfört att BUP i Malmö vidtagit åtgärder för att säkerställa att patienter med allvarlig problematik prioriteras för snabbare uppföljning.

Pojkens mamma har i sin anmälan även uppgett att det dröjde två års tid innan pojken fick den utredning de beslutat att han skulle genomföra. Då det gått mer än två år sedan dess har IVO dock inte utrett den delen av moderns anmälan.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN