Fler patienter ska provtas för covid-19

Anja Haglund/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-05-19

Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna testas.

Det beskedet ger regeringen som en del i att försöka få till fler tester.

Regionerna är fortfarande långt ifrån målet på 100 000 tester i veckan.

– Den samlade bilden är att testningen fungerar väl för patienter inlagda på sjukhus. I allt högre grad också för personal inom vård och omsorg, men patienter som inte är inlagda på sjukhus testas inte i lika stor utsträckning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndigheten har därför uppdaterat informationen om vilka som ska omfattas av provtagning. I prioritetsgrupp ett ingår numera inte bara patienter som behöver sjukhusvård, utan också patienter med symptom som söker på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

– Fler patienter med symptom ska alltså kunna testas för covid-19, säger Lena Hallengren.

Rädda liv

Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård, enligt Folkhälsomyndigheten. En läkare måste göra bedömningen.

– Är man milt sjuk ska man vara hemma. För de allra flesta läker det här ut och går över inom en vecka eller två. Men är man hemma under längre tid och man är orolig för sin hälsa är det viktigt att man ringer och resonerar med sin vårdcentral om man ska utredas vidare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon betonar att det är fortsatt viktigt att man inte går till sin vårdcentral, utan tar kontakt via telefon.

– Och det är inget som ska ske precis när man insjuknar utan det handlar om dem som inte blivit friska på några veckor.

Det är dock inte säkert att det blir ett test – det är upp till läkaren. Bedömningen görs efter hur personen mår, vilka symptom den har och eventuella underliggande sjukdomar.

– I vissa fall kommer svaret från läkaren vara att det inte finns anledning att testa, och i andra fall kan läkaren tänka att om jag vet om du har covid eller inte kommer jag att ändra min handläggning i den här situationen. Då kan det ha relevans, säger Karin Tegmark Wisell.

Stå för kostnaden

Socialminister Lena Hallengren meddelar också att regeringen kommer att stå för kostnaderna för testningen av prioritetsgrupp tre, det vill säga anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen. Även i denna grupp måste testerna bli fler, enligt regeringen.

Antalet provtagna för pågående infektion med det nya coronaviruset ökade något förra veckan till knappt 32 700, från cirka 29 000 veckan före, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Testkoordinator Harriet Wallberg har identifierat att det behövs fler tester i äldrevården.

– Det gäller att systematisera det testandet eftersom vi har en så stor del av riskgrupperna i boendena.

Hon avfärdar uppgifter om att det skulle vara för sent att börja testa.

– Det här är ett virus som kommer att finnas med länge. Covid-19 är långt ifrån över, vi måste fortsätta testa och vi måste planera på lång sikt, för kanske en andra våg och en tredje våg.

Inte förbi pandemin

Karin Tegmark Wisell manar till fortsatt uthållighet och att vara noga med att följa rekommendationerna från myndigheten.

– Vi är fortsatt i en pandemi, och vi är inte förbi den. I det här skedet är det viktigt att trycka på att man ska vara hemma om man är det minsta sjuk. Detta innebär att det blir ont om personal i vissa sammanhang, men det gäller att inte tröttna.

Hon säger att målet på 100 000 tester i veckan är föränderligt, och beror på hur sjukligheten ser ut i samhället.

– Ju mer sjuklighet, desto större skäl att testa, säger Tegmark Wisell, men tillägger att bedömningen på vad som är nödvändigt just nu ligger på 100 000 i veckan.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen