Fem frågor till Lena Mellin: Kommer drabba oss alla

Publicerad 2022-03-10

Statsminister Magdalena Andersson meddelade i dag att Sverige kraftigt ska höja försvarsutgifterna, till två procent av BNP.

Aftonbladets Lena Mellin svarar på fem frågor om beskedet.

– Att höja försvarsutgifterna så här mycket kommer att drabba oss alla ekonomiskt, säger Lena Mellin.

Är det här ett steg närmare Nato?

– Det är Natoanpassning när det gäller nivån på utgifterna för försvaret. Om man tänker långsiktigt, vill vi gå med i Nato så krävs det att man kommer upp i de här nivåerna. Om jag inte minns fel så ligger vi just nu på 1,3-1,4 procent av BNP vilket är betydligt lägre.

– Det gör det enklare att gå med den dag vi har nått upp till den här procentsatsen, för då är det redan gjort. Vi kommer inte behöva ha en lång startsträcka för att få upp försvarsutgifterna till den nivå som andra Natomedlemmar ska ligga på.

Sverige ska rusta upp militärt och civilt – hur ska vi tolka det?

– Man kan bara tolka det på ett sätt: Regeringen ser att det oroliga säkerhetspolitiska läget kommer bestå under lång tid och därför ska svenska förmågan att försvara sig kraftigt förstärkas. Det är ganska dystra besked. Å andra sidan nödvändiga om man har har den här tron att det kommer vara väldigt oroligt i vår del av världen. Då måste vi klara oss kanske lite bättre än vad vi skulle göra just i dag.

Statsminister Magdalena Andersson med finansminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist.

Det är valår i år – hur stor fråga kommer det här att bli i valrörelsen?

– Det är alltid svårt att veta vad som händer om ett halvår. Men det ser inte ut som att det här kriget kommer att upphöra när som helst. Som det ser ut nu kommer det här vara en väldigt stor del av valrörelsen, den kommer säkert att präglas av den här oerhört viktiga frågan. 

– Det var intressant att höra att finansminister Mikael Damberg redan nu pratade om beredskapsskatt. Att höja försvarsutgifterna så här mycket kommer att drabba oss alla ekonomiskt, vi kommer att få betala högre skatter eller något liknande. Han sa också att det inte är läge nu att börja beta av på statsskulden. 

Magdalena Andersson vände sig direkt till unga och till det civila samhället – hur viktigt är det hon säger nu?

– Hela det här budskapet från de här tre ministrarna var att vi går tillbaka till en situation som var under kalla kriget. Högre utgifter, ett försvar som baserar sig på ett högt deltagande av värnpliktiga – och det har ju inte funnits på ganska länge.

Det är historiska dagar – i vilket perspektiv ska vi se kriget i Ukraina?

– Det här är den värsta krisen i vår del av världen sen andra världskriget, utan prut. Det har varit stora förändringar om man ser till Sovjetunionens fall, och sönderfallet av hela Warszawapakten, men det var en positiv förändring. Så detta är en ytterst allvarlig situation. Det som ministrarna sa var att det här kommer att vara frågor under lång tid av en så allvarlig karaktär att pengarna till försvaret måste kraftigt höjas, kommer inte att tas ur befintlig budget.