Wikström: Jag har inte deltagit i det här beslutet

Publicerad 2015-01-30

FP-toppen Cecilia Wikström sågar partiets nya förslag för invandringspolitiken. 

Ett förslag hon själv inte vara med om att rösta fram då dagordningen ändrades i sista sekund.

– Jag kan inte vara tyst och på något sätt räknas in i den skara som ska ha godtagit de här förslagen. Jag står inte för det. Jag har varit väldigt tydlig med att man inte kan gå med på temporära uppehållstillstånd, säger hon till Aftonbladet.

Några dagar innan julledigheten presenterade dåvarande partiledaren Göran Hägglund KD:s nya förslag om bland annat sänkt ersättning och tillfälliga uppehållstillstånd för nyanlända.

Redan då frågade FP–ledaren Jan Björklund partikamraten Cecilia Wikström om hennes syn på KD:s förslag.

Wikström var kritisk.

– Man kan prata om minskade kostnader men man kan inte prata om volymer när det gäller människor som flyr undan krig, exempelvis i Syrien och andra ställen i världen där det fullständigt brinner. För var sätter man gränsen? Vid en siffra? Så att den som kommer efter, en barnfamilj som flyr undan ett krig inte ska få komma in. Allt detta skulle vara i strid med Genevekonventionen, säger hon idag till Aftonbladet.

”Emot internationella konventioner”

Hon var även tydlig med att hon inte kunde acceptera tillfälliga uppehållstillstånd.

– Därför att det är emot internationella konventioner. Man kan utfärda det om man ser att det är ett krig som ska ta slut. Men när det nu gäller Syrien, till exempel så finns det inget sådant slut i sikte. Det går inte, säger Wikström och fortsätter:

– Det är också absolut mot allt vad vetenskap och beprövad erfarenhet säger om en väl fungerande integration. Om människor ska leva med temporära uppehållstillstånd då finns det inget incitament att lära sig språket. Det finns inget incitament till egen försörjning. För att man ska slängas ut. Tänk också vad det betyder för de barn som har flytt undan kriget att inte få känna trygghet när man kommer till ett säkert land. Det är jag absolut emot.

Förra helgen deltog Cecilia Wikström i partistyrelsens möte. Hon satt med från 12-tiden på söndagen till midnatt.

På måndagen var hon tvungen att åka till Bryssel och kunde inte vara med i diskussionerna om invandringen.

– Därför att man stuvade om dagordningen och la den diskussionen på måndagen då jag inte skulle vara med.

Hur ser du på det?

– Ja, det är klart att jag finner det rätt anmärkningsvärt.

För de visste din inställning?

– Självklart. Den är inte bara känd i Sverige utan i hela Europa.

Wikström har bland annat varit EU-parlamentets huvudförhandlare när det kommer till många lagförslag i frågan.

– Jag känner inte att det skulle vara renhårigt av mig att på något sätt räknas in i den skara som plötsligt säger att det är okej i Sverige men inte i resten av Europa.

Beslutet om att rodda om dagordningen fattades mycket hastigt menar hon.

– Det skedde på sittande möte. Det skedde bara. Det var ingen diskussion. Jag kunde väl i och för sig ha protesterat men det var inte läge att göra det. Det bara var så. Och jag trodde inte att man skulle fatta ett formellt beslut utan att det skulle vara en diskussion kring det här pappret.

Wikström hade dessutom på begäran med sig ett underlag, ett annat bakgrundsmaterial inför delrapporten som partiet skulle ta fram.

– Jag hade skrivit väldigt tydligt och klart att man kan till exempel inte kan gå med på temporära uppehållstillstånd.

”Jag är förvånad”

På måndagen beslutade i stället partistyrelsen att driva vidare förslagen om försörjningskrav för anhöriginvandring, en modernare arbetsrätt och införa ett språkkrav för medborgarskap. I det ingick även förslaget om tillfälligt uppehållstillstånd på tre år om man inte får ett arbete under tiden.

– Jag måste säga att jag är förvånad. Det som är viktigt för mig är att understryka att jag inte är delaktig i detta beslut. Jag vill inte att det ska framstå så. Annars hade jag inte pratat med journalister om det här. Jag kan inte var tyst och på något sätt räknas in i den skara som ska ha godtagit de här förslagen. Jag står inte för det.

Hon upplever de senaste dagarnas rapportering som om hon skulle stå bakom förslagen.

– Ja, någonstans är det ju det intrycket man får. Jag hörde Aktuellt på kvällen och då sa han att ”det finns ett brett stöd från partistyrelsen bakom det.” Men inte om vi hade pratat om det på söndagskvällen. Då hade jag verkligen protesterat med kraft.

På mötet ska dock den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson ha protesterat öppet. Wikström vill dock inte kommentera den situationen.

Vad måste Folkpartiet göra nu?

– Vi får ta en funderare till kring detta.

Är det något du kräver?

– Jag är inte i någon position att kräva något. Men sunt förnuft säger att man borde ta ett omtag i den här diskussionen.