14-åring inför rätta för mord

Publicerad 2014-12-22

Det ytterst ovanliga åtalet handlar om en tragisk händelse i augusti på Linnéskolan i stadsdelen Limhamn, Malmö.

Trots att han inte är straffmyndig ska en 14­-årig pojke ställas inför rätta för ett mord på en skola.

Han ska tillsammans med två äldre kamrater ha dödat en 17­-årig pojke genom att skära honom i halsen.

– Jag har aldrig varit med om i mitt yrkesliv att en 14­-årings bevistalan prövas, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare.

Det ytterst ovanliga åtalet handlar om en tragisk händelse i augusti på Linnéskolan i stadsdelen Limhamn, Malmö.

Tre ungdomar och en 17­-årig pojke ska ha bråkat på skolgården. En av pojkarna ska sedan ha tagit en krossad ölflaska och skurit 1­7-åringen i halsen. Varpå han förblödde snabbt.

Ovanligt fall

Jenny Lindell menar att det är oerhört ovanligt att en 14­-åring ställs inför rätta. Hon har aldrig varit med om det tidigare i sitt yrkesliv.

Att pojkens bevisbörda ska prövas beror på brottets grova art, förklarar hon.

– Det här är det allvarligaste brottet som kan begås – att man tar en annan människas liv. Därför är det viktigt att man kan klarlägga vad som hände och om 14­-åringen var inblandad i mordet. Det finns ett allmänt intresse, säger Jenny Lindell.

Omhändertagen

Hon poängterar också att det är viktigt att alla omständigheter kring mordet blir klarlagda så att 17­-åringens föräldrar kan få veta vad som egentligen hände.

Åklagaren kan inte själv begära att en icke straffmyndig ställs inför rätta. Det är därför socialtjänsten som har tagit det beslutet. Den 14­-åriga pojken är omhändertagen av sociala myndigheter.