Misstänkta kvinnan bröt ihop i rätten

Publicerad 2014-12-10

Kvinnan som misstänks ha dödat Yara, 8, kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Nu avslöjas att hon inte förstått att flickan dog av våld.

– Jag trodde hon hade svimmat för att hon inte hade ätit, säger kvinnan i rätten.

Den elfte rättegångsdagen hölls ett extrainsatt förhör med den 31-åriga kvinna som åtalas för att, tillsammans med sin man, ha mördat åttaåriga flickan Yara. När kvinnan på onsdagen fick frågor om kvällen då Yara dog kom hon med nya uppgifter: Hon trodde inte att det var så allvarligt med flickan. Trots att både polis, ambulanspersonal och rättsläkare har gett målande beskrivningar av flickans omfattande skador sätter kvinnan inte ihop det med dödsfallet. Hon menar i stället att Yara hade ätit dåligt.

”Trodde hon svimmat”

– Jag trodde att hon hade svimmat för att hon inte hade ätit. Inte att hon var död, säger kvinnan under förhöret.

Den paragraf 7-undersökning, även kallad liten sinnesundersökning, som 31-åringen har genomgått visar att hon kan lida av en allvarlig psykisk störning, både nu och vid tiden för mordet. Rättspsykiatrin menar därför att kvinnan därför bör genomgå en fördjupad undersökning.

– Om rätten anser att hon är skyldig kommer man begära en stor sinnesundersökning. Då avgörs det om påföljden kan bli fängelse eller ej, säger Eric Widner, kvinnans försvarsadvokat.

Han hävdar att den tekniska bevisningen inte håller för att döma kvinna för mord. Däremot är det inte osannolikt att hon fälls för ett mildare brott.

– Vi har ju även brottsrubriceringen synnerligen grov misshandel, säger Eric Widner.

Enmansshow

Under förmiddagens förhör uppträdde den misstänkta kvinnan självsäkert. Förhöret blev lite av en enmansshow där kvinnan pratade på och ville styra. När advokat Eric Widner ställde frågor valde hon vid flera tillfällen att berätta om något annat. Kvinnan pratade om sin moral och hur hon hade ömmat för Yara. Hon berättade att varken hon eller hennes man drack eller tog droger. Och tillade att hon hade arbetat som militärpolis med bland annat narkotikabrott innan hon kom till Sverige.

Kvinnan ville speciellt trycka på att en okänd man följt Yara till och från skolan. Hon har tidigare sagt att någon utomstående ska ha gett Yara skadorna. Flickan ska sedan ha gått hem och lagt sig utan att ha berättat om sina skador. Vid flera tillfällen tappade lagmannen tålamodet och bad advokaten att styra upp förhöret.

Bröt ihop och grät

När advokaten senare frågade henne hur hon hade mått i häktet bröt kvinnan ihop. Kvinnan grät och berättade att hon hade mått så dåligt att hon slutat äta. Hon kände sig på förhand dömd för mord.

– Det är omöjligt för mig att döda en insekt, bedyrade hon.

Migrationsverket har gjort bedömningen att kvinnan riskerar att dödas av sin eller mannens släkt om hon återvänder till Gaza. Åklagare Pernilla Åström går på samma linje och förklarade att hon inte tänker yrka på att varken kvinnan eller mannen utvisas.

Under hela förhandlingen satt den medmisstänkte 32-årige mannen, som är en anhörig till Yara, orörlig på sin stol med knäppta händer. Mannen hade huvudet nedböjt och blicken konstant fäst på händerna.

Yara, 8, skickades till släktingarna i Karlskrona förra året för att komma över traumat efter Gazakriget. På valborgsmässoafton hittades hon död i deras lägenhet.