”Förde uppgifter om allt som kunde hota”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-06

Ex-anställd berättar om USA:s spaningar

En amerikansk spaningsgrupp opererade även i Sverige.

Personer som rörde sig kring ambassaden registrerades – och hudfärg, kön och klädsel antecknades.

– Allt misstänkt skulle rapporteras, säger en före detta anställd vid ambassaden till Aftonbladet.

I Norge har det rapporterats om att en särskild spaningsgrupp, Surveillance Detection Unit eller SDU, opererat. Dit har personal från ambassaden rapporterat uppgifter som de samlat in.

SDU verkar även i Sverige, enligt en källa.

Övervakade ambassaden

Aftonbladet har pratat med en tidigare anställd på amerikanska ambassaden som arbetade med att övervaka ambassaden och ambassadörens residens.

– Vi förde ner uppgifter om alla som kunde vara ett hot mot ambassaden. Det kunde vara en bil som parkerat lite konstigt eller någon som fotograferade. Allt misstänkt skulle rapporteras.

Började år 2000

Enligt källan skrevs flera rapporter om dagen, vilket skulle betyda att tusentals registrerats sedan övervakningen började år 2000. Alla personer som verkade misstänksamma skulle man samla uppgifter om.

Klädsel, hudfärg, hårfärg, kön och ålder antecknades och informationen fördes vidare till SDU.

Vid exempelvis demonstrationer filmades och fotograferades också personer runt ambassaden.

"Gränsande till statskupp"

Enligt Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har amerikanerna utfört brott, om man gjort i Sverige som man gjort i Norge.

– Om det har skett med tillstånd från den nuvarande svenska regeringen eller tidigare regeringar så är Säkerhetspolisen grön. Men då kan det vara frågan om ett grundlagsbrott. Regeringen får inte bestämma vad som helst, säger han till TT.

Han fortsätter:

– Har inte regeringen gjort det, då är regeringen grön. Då hamnar det hos Säkerhetspolisen. Har Säkerhetspolisen gjort en överenskommelse så har de gått över sitt mandat. Om man säljer ut svenska medborgare till utländsk makt så är det det ultimata förräderiet, gränsande till statskupp.

Till TT säger Töllberg att det fordras fängelsestraff om någon före detta anställd hos säkerhetspolisen varit inblandad i övervakningsverksamheten.