Bomblarm – på jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

Madeleine fick mystiskt paket – vaktskyddet skärps

NEW YORK/STOCKHOLM. Polisens bombgrupp ryckte ut på grund av det mystiska paketet till prinsessan Madeleine.

Men det var ingen sprängladdning.

Försändelsen innehöll trosor och ett frieri från en fanatisk beundrare.

– Hon kommer få ökat skydd, säger en källa nära kungafamiljen.

Det var i tisdags som personalen på World Childhood Foundation på Manhattan i New York mottog ett mystisk paket adresserat till prinsessan Madeleine.

Under oktober jobbar hon vid organisationens kontor.

När de anställda upptäckte att paketet bland annat innehöll elektriska sladdar befarade de att det kunde handla om en bomb och kontaktade polisen.

Trosor och bh

Där tog man uppgifterna på största allvar och skickade sin bombenhet till kontoret på centrala Manhattan.

Det visade sig dock snabbt att det inte rörde sig om någon sprängladdning.

Utöver sladdarna hittade man bara trosor, en bh, ett kassettband och ett kärleksbrev i försändelsen.

Enligt AP hade paketet skickats från Sverige och innehåll öven en kassettbandspelare.

Enligt uppgifter till Aftonbladet innehöll brevet inga hotelser – utan en vädjan till Madeleine att gifta sig med avsändaren som kallar prinsessan ”My darling” (min älskling).

Enligt Aftonbladets källor letade man i går efter fingeravtryck på brevet. Polisen har lämnat över fallet till amerikanska utrikesdepartementet.

Madeleine ska inte ha befunnit sig på kontoret när försändelsen kom, men var tillbaka på den tillfälliga arbetsplatsen på Madison Avenue i går.

Gick på hockey

Senare i går kväll gick Madeleine på Madison Square Garden för att se favoritlaget New York Rangers spela ishockey.

– Jag vill helst inte kommentera det inträffade, mer än att det är väldigt uppförstorat, sa hon när Aftonbladet mötte henne i arenan.

En anställd i World Childhood Foundation-huset berättar dock att det varit stor uppståndelse ända sedan bomblarmet gick.

– Vi har haft fullt upp. Det var fullt pådrag i går och även i dag har det varit mycket folk som kommit och gått, säger han.

World Childhood Foundation, en stiftelse grundad av drottning Silvia, fyller tio år i höst och därför ägnar prinsessan Madeleine, som är djupt engagerad i frågor som rör utsatta barn, hela oktober åt att arbeta för organisationen.

Liksom mamma drottningen kommer hon också att närvara vid en galamiddag och ett symposium som FN arrangerar nästa vecka.

Bor i en lånad lägenhet

Under sin New York-vistelse bor prinsessan i en lånad lägenhet i West Village – en ung och ”hipp” stadsdel på södra Manhattan.

– Självklart ser man över prinsessans säkerhet när något sådant här inträffar. Hon kommer få ökat skydd, säger en källa med insyn i kungafamiljen.

Varken hovet eller Säpo vill berätta hur prinsessan skyddas under sin vistelse i USA. I Sverige har hon bara livvakt vid enstaka tillfällen.

– Personer med onda avsikter ska inte veta hur hennes livvaktskydd ser ut. Men generellt är det så att mottagarlandet tar över ansvaret. Antingen förser de personen med egna livvakter eller så följer våra med. Ibland är det en kombination av båda, säger Patrik Peter, presssekreterare på Säpo.

Läs mer: