Färre konkurser under juli

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-08-06

456 – så många företag begärdes i konkurs under juli månad.

Det är 3 procent färre än samma månad 2013, enligt en ny undersökning.

Totalt kommer dock antalet konkurser att öka.

I efterdyningarna av lågkonjunkturen har det svenska näringslivet haft ett tufft 2013. Det första halvåret ökade antalet företagskonkurser med 10 procent, jämfört med samma period 2012. Sammanlagt rör det sig om 4 267 företagskonkurser än så länge.

Samtidigt visar nya siffror från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC en positiv trend. Under juli minskade antalet konkurser med 3 procent, jämfört med juli 2012. Roland Sigbladh, marknadschef på UC menar att minskningen är väntad.

– Den har kommit flera rapporter under våren och sommaren som signalerat en förbättring av konjunkturen, skriver han i ett pressmeddelande.

Dock är de svåra tiderna inte över riktigt ännu.

– Den svaga privatkonsumtionen och företagens låga investeringsvilja har medfört lägre efterfrågan på varor och tjänster. Därför ser vi en fortsatt relativt stor utslagning, fortsätter Sigbladh.

Hårdast drabbad är byggbranschen och detaljhandeln med 727 respektive 544 konkurser första halvåret 2013. Och Sigbladh tror på en fortsatt osäker utveckling. Svensk ekonomi står sig starkt i jämförelse med andra EU-länder. Ska dock konjunkturen vända på allvar får inte skuldkrisen i Europa förvärras och den amerikanska ekonomin måste börja återhämta sig.

– Med tanke på den osäkerhet som råder bedömer UC att företagskonkurserna kommer att sluta på en ökning med 5 procent 2013.

Följ ämnen i artikeln