Svenska ufo-filmen delar internet

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2013-10-14

Den svenska ufo-filmen har setts av fler än 1,5 miljoner – och väcker debatt på Youtube.

Men Clas Svahn, vice ordförande på UFO Sverige, är skeptisk.

– Det är världshistoriens mest spektakulära film – om den är äkta, säger han.

Filmen visar hur en man och hans syster är på väg över en snötäckt äng med en fyrhjuling. Plötsligt får de se hur ett oidentifierat objekt rör sig sakta på himlen, för att sedan oväntat skjuta iväg i våldsam fart.

– Jag såg objektet sväva bakom träden. Jag visste inte vad det var, så jag skrek till min syster att stanna. Jag tänkte att om hon stannade kunde vi få bra bilder på det. Så jag började skrika, dum som jag är, men hon hörde mig inte, berättar filmaren, som är anonym, på en kompletterande video.

Filmen har fått stor spridning och dess olika versioner har setts uppemot två miljoner gånger på Youtube.

Ville inte prata

När filmen publicerades försökte Riksorganisationen UFO Sverige ta kontakt med personerna som låg bakom den.

– Vi kontaktade dem omedelbart, men de ville inte prata med någon. Vi har försökt få undersöka filmen, men de vill vara anonyma, säger Clas Svahn på UFO Sverige, som är skeptisk till filmens äkthet.

Filmaren själv spekulerar, i den kompletterande videon, att det skulle kunna vara någon form av fjärrstyrt föremål, men säger sig inte ha någon trovärdig förklaring till vad han såg.

– Kanske är det inget riktigt ufo, men det är någonting jag aldrig sett förut. Jag kan inte förklara vad som hände den kvällen.

"Inget värt att lägga någon energi på"

Håkan Blomdahl är en av grundarna av företaget Filmgate som sysslar med specialeffekter, och har själv vunnit en Guldbagge för bästa visuella effekter. Enligt honom finns det inga som helst tvivel på att filmen är fejkad.

– Detta är fejk och det är inget som är värt att lägga någon energi på, säger Håkan Blomdahl.

Han anser inte heller att effekterna är särskilt trovärdiga eller proffsigt producerade.

– Nej, effekten ser väldigt amatörsmässig ut.

"Det luktar fejk"

Clas Svahn har aldrig tyckt att filmen har varit särskilt trovärdig och det förvånar inte honom att Håkan Blomdahl säger att filmen är fejk. Han tycker även att filmarens ovilja att träda fram talar för att filmen är manipulerad.

Enligt honom, känns det hela iscensatt och ser ut att vara animerat. Han poängterar att man sällan kan göra en undersökning av en film om man inte pratar med de som har filmat. Att träffa vittnena och åka till platsen är en nödvändighet.

– Jag tycker att det luktar fejk. Om jag själv hade tagit världshistoriens mest spektakulära film, vilket det måste vara om den är äkta, hade jag inte lagt ut den på Youtube. Då hade jag gått till Aktuellt eller CNN med filmen.

Men kan det finnas en rädsla hos den som filmat något sådant här att bli förlöjligad?

– Om man går ut med att man säkert vet vad man har filmat, då kanske det kan vara så. Men risken att bli förlöjligad är mycket mindre i dag. De hade haft goda möjligheter att lägga fram det här på ett trovärdigt sätt.

Kan inte bekräfta äktheten

Aftonbladet har varit i kontakt med den person som publicerat filmen på Youtube, signaturen Hunterfir. 

– Jag har tyvärr inget med denna film att göra utan jag har bara lagt upp den åt en person som vill vara anonym. Jag kan tyvärr inte bekräfta äktheten i filmen, utan det är upp till tittaren att avgöra om det är äkta eller ej, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln