Terroristerna i telefon med polisen: ”Gå, annars dör fler”

Uppdaterad 2015-11-18 | Publicerad 2015-11-17

Polisavspärrningar utanför konserthuset Bataclan.

Under gisslandramat på konserthallen Bataclan hade terroristerna kontakt med polisen under fem tillfällen.

Varje gång upprepade terroristerna budskapet: ”Kommer ni närmare så dödar vi fler personer”.

Till slut stormade polisen byggnaden.

De nya uppgifterna kommer från franska tidningen Le Monde som pratat med poliskällor. Där framkommer uppgifterna om att terroristerna och polisen hade kontakt i samband med attentatet mot Bataclan via telefon.

Vid varje samtal sa de att de skulle döda fler personer om polisen inte drog sig undan.

Exploderade när skottet träffade

En polisman hade också direktkontakt med terroristerna, enligt uppgifter till franska tidningen 20minutes.

Polismannen ska ha skjutit ner honom vid ingången till Bataclan. Han exploderade i samma sekund som skottet träffade honom, oklart om han detonerade själv eller om det var skottet som utlöste explosionen.

De andra terroristerna begav sig in i lokalen, där de kallblodigt avrättade över 80 personer, och sprängde sig själva i luften med bombvästar.

Sköt på personer i rullstol

Bilder inifrån Bataclan visar människor som ligger i högar och blodspår på golvet. Ett vittne har berättat för tidningen The Telegraph om hur terroristerna även ska ha gått in i ett avskilt rum i lokalen och dödat funktionshindrade personer i rullstol.

Var helt tyst i lokalen

En förhandlare hade telefonkontakt med terroristerna vid fem olika tillfällen, innan polis stormade själva konsertlokalen vid 00.20.

När specialstyrkorna tog sig in var det helt tyst i lokalen, förutom ljudet av ringande telefoner, skriver norska Aftenposten.

Terroristerna öppnade eld och tog samtidigt skydd bakom gisslan. Polisen tog i sin tur skydd bakom en stor sköld och besvarade med granater – och kunde till slut befria gisslan.

Totalt 30 kulor träffade polisens sköld under fritagningen, enligt 20minutes.

Följ ämnen i artikeln