Nya uppgifter om mystiska ”Jesusduken”

Publicerad 2015-10-20

Människor och växter från hela världen har varit i kontakt med den mytomspunna Turinsvepningen, visar ny forskning.

Frågan kvarstår: Har tyget använts för att svepa Jesus Kristus efter hans död?

Det mystiska linnetyget med bilden av en skadad mansfigur har länge fascinerat och gäckat människor. Många kristna världen över tror att duken är Jesus liksvepning, och att den är omkring 2 000 år gammal.

Nu har italienska forskare analyserat dna från pollen och andra dammpartiklar på Turinsvepningen, för att undersöka hur den färdats och vilka som rört vid den. Det visar sig att svepningen kommit i kontakt med växter från Medelhavsområdet men även från andra delar av världen, som Nord- och Sydamerika. Det allra vanligaste växtspåret på svepningen är från gran.

Skapat kontroverser

Forskarna kom också fram till att många människor från Europa, södra Asien, östra Afrika och Mellanöstern tagit i tyget genom tiderna.

Turinsvepningen har länge skapat kontroverser. 1988 gjordes en C14-mätning som daterade den till åren 1260-1390. Senare studier har ifrågasatt testets sanningshalt.

Tyget kan ha vävts i Indien

De nya fynden kan stödja teorin som går ut på att Turinsvepningen färdades från Jerusalem år 30 eller 33 efter Kristus och kommit i kontakt med växtlighet och människor längs vägen. Forskarna framkastar också tanken att tyget kan ha vävts i Indien. Originalnamnet på duken är La Sindone, vilket skulle kunna härstamma från ordet ”Sindia”, ett tyg från Indien.

Men studien kan också stödja teorin att tyget skapades i det medeltida Europa. I så fall kommer partiklarna från de troende som vallfärdat till Turinsvepningen genom århundradena.

Följ ämnen i artikeln