Värden vill tjäna pengar på flyktingar – barnfamiljen kan kastas ut

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-18

Huset ska bli lukrativt asylboende

Småbarnfamiljer och pensionärer i ett flerfamiljshus utanför Torsby riskerar att kastas ut från sina hem.

Husets nya ägare vill göra om det till asylboende – för att tjäna mer pengar.

– Det känns för jävligt rent utsagt, säger Viktor Hansson, 24, vars familj kan vräkas.

Det handlar om ett tiotal lägenheter i Sörmark utanför Torsby där hyresgästerna fått besked om att de ska ut. Något som Värmlands Folkblad var först med att avslöja.

Viktor Hansson, 24, bor tillsammans med sambon Lisa, 20, och deras ettåriga dotter i en lägenhet på 74 kvadrat. De har bott där i ett och ett halvt år och barnet har precis fått klart med förskoleplats i närheten.

– Det känns för jävligt rent utsagt. Att man ska behöva flytta så här har jag aldrig hört talas om. Det ställer till sig rejält för oss. Vi fick en dotter för ett år sedan och har precis fått plats på dagiset där hon ska skolas in, säger Viktor Hansson.

”Prövar att muta oss”

För två-tre månader sedan läste de i lokaltidningen att huset kunde bli asylboende. Ingen tog kontakt för att informera dem. Sedan såg de information på Migrationsverkets hemsida om att huset skulle bli boende för 144 flyktingar. Men i själva verket handlade det om att anbudet gått vidare i Migrationsverkets upphandlingsprocess.

I fredags dök husets nya ägare upp med en bunt uppsägningskontrakt i näven. Hyresgästerna ska ha erbjudits två månadshyror i utbyte mot sin signatur.

– Två stycken har tyvärr redan skrivit på hans papper, så för dem är det nog kört. Men jag har inte skrivit på några papper, de prövar bara att muta oss med penningar, säger Viktor Hansson.

Kan tjäna 1,5 miljoner – i månaden

Migrationsverket betalar högst 350 kronor per dygn för en plats med kost och logi på asylboende. På en månad kan alltså summan bli över en och en halv miljon kronor. För en plats med självhushåll är ersättningen 200 kronor per dag.

Fastighetsägaren, Erik Jonsson, köpte huset för en dryg månad sedan. Han säger att syftet med att göra om lägenheterna till asylboende är att tjäna pengar.

– Att utveckla en affärsverksamhet som blir vinstgivande, till skillnad mot den verksamhet som är där i dag, säger Erik Jonsson, enligt Värmlands Folkblad.

Han tycker att lägenheterna i dag är för stora. Planen är att dela dem för att göra plats för 144 asylsökande.

– Vi uppfyller kraven och har blivit godkända. Men det är ett steg av många, det är en massa instanser på Migrationsverket som ska gås igenom och det kan bli avslag någonstans så det kanske inte blir något alls. Saker tar alltid stora proportioner innan man har alla fakta, säger han.

Migrationsverket bekräftar att anbudet kommit in, men något avtal har inte tecknats.

– Att man underrättas om beslut är ingen garanti för att det blir ett boende. Fastighetsägaren har lämnat in ett skriftligt anbud och i den första omgången av upphandlingsförfarandet har man levt upp till skälen, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

”Kan inte kasta ut dem”

Enligt Susanne Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är reglerna klara. Så länge hyresgästen inte förhandlat bort sin besittningsrätt kan man inte vräkas utan anledning.

– Rent generellt har man besittningsskydd om man har ett avtal. Sedan finns det vissa punkter som gör att avtalet kan avbrytas, till exempel om bostädernas användning ska göras om.

Vad kan hyresgästerna göra?

– Om de blir uppsagda behöver de juridisk hjälp med att gå igenom avtalet och är de medlemmar i Hyresgästföreningen ska de kontakta oss. Vill de bestrida uppsägningen behöver de inte göra något annat än att bo kvar. Då är det upp till hyresvärden att gå till Hyresnämnden och kräva att få ärendet prövat.

Hon säger att det är vanligt att hyresvärdar erbjuder pengar för att få hyresgäster att avtala bort sin besittningsrätt.

– Det är inget olagligt i det. Men skriver de inte under kan han inte kasta ut dem.

Aftonbladet har utan framgång sökt fastighetsägaren Erik Jonsson.

Följ ämnen i artikeln