Ska skickat ritningar på bomber till sonen i Syrien

Publicerad 2015-10-30

Attunda tingsrätt.

En 45-årig man har i dag åtalats i Attunda tingsrätt för uppmaning, rekrytering och utbildning till terroristbrott.

Han ska ha skickat instruktioner till sonen i Syrien om hur man tillverkar bomber.

Det handlar om muntliga råd och anvisningar samt överlämning av skisser som bland annat visat sprängladdningar, verkningsgrad och skyddsavstånd, enligt åtalet.

Mannen, som är i 45-årsåldern, har suttit hemma i Stockholm och per telefon gett instruktioner till sin son, som vid tillfället befann sig i Syrien, om hur man tillverkar och använder sprängmedel ”för särskilt allvarlig brottslighet”, skriver åklagaren.

Skulle spränga fängelset

Brottet ska ha begåtts mellan december 2013 och januari 2014 i Järfälla kommun.

– Vi har vid husrannsakan i hans dator hittat en Whats app-kommunkation via far och son. Under de här kommunikationerna har vi kunnat konstatera att sonen behöver hjälp med hur man ska hantera vissa sprängämnen.

– Planen var att spränga en fängelsemur till centralfängelset i Aleppo, säger åklagare Ronnie Jacobsson som driver målet.

Det är oklart om mannen och sonen tillhörde någon organisaiton.

”Går inte att prata bort”

Enligt Jacobsson är bevisläget starkt mot 45-åringen. Den åtalade mannen invänder med att hans anvisningar har varit onödiga eftersom sonen är minst lika duktig som han själv på att göra bomber. Han förnekar brott via sin advokat, Thomas Olsson.

– Studerar man rapporter från Syrien är fängelset i Aleppo en institution som används av Assad och hans trupper bland annat för att tortera människor. Jag har svårt att se att fängelset inte skulle vara ett legitimt mål i en pågående väpnad konflik, säger Thomas Olsson och fortsätter:

– Jag vet inte om åklagaren anser att man bör värna den typen av institutioner, säger han till TT.

Åklagaren är av en annan åsikt.

– Det här går inte att prata bort, säger Ronnie Jacobsson till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln