16 frågor och svar inför Greklandsresan

Uppdaterad 2015-07-08 | Publicerad 2015-07-07

Grekerna köar till bankomaterna.

Turister berättar att maten, ölen och glassen håller på att ta slut.

Samtidigt är massvis med svenskar på väg dit.

Det här är allt ni behöver veta:

Vågar jag åka dit?
– Det gör man. UD avråder inte från resor till Grekland, däremot så uppmanar vi svenskar att följa vår reseinformation och att man ska hålla kontakt med sina resebolag, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

– Vi har löpande kontakt med personalen på plats och alla rapporter säger att det är lugnt och inga märkbara problem som uppstått efter valet, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Kan man lita på att det finns pengar i bankomaten?

– Det är i enighet med vad UD säger – ta med mycket kontanter, där har det inte skett någon förändring. Det har varit individuella uttagsbankomater som har haft tomt på pengar, men det har inte varit ett genomgående problem, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Hur mycket pengar får man ta ut?

– Än så länge har vi inte sett några begränsningar för turister, men det är bra att ha med både kontanter och betalkort, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

Går det att betala med kort?
– Vi har inte fått rapporter om att det skulle vara svårt på ett övergripande plan. Men det är mindre vanligt att man tar emot kort än i Sverige, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

Ska jag ta ut euro innan resan?

– Ja,det är bra om man tar med sig extra "cash" och håller sig uppdaterad på utvecklingen i landet via media, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Hur mycket kontanter ska jag ta med?

– Det beror på vad man ska ha för semester. Bor man på hotell med all inclusive behöver man inte ha med sig lika mycket, men det vet man nog bäst själv, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Får jag ta med hur mycket kontanter som helst?

– Om du tar med dig 10 000 euro eller mer kan du vara skyldig att anmäla detta till Tullverket eller motsvarande myndighet i Grekland, även på resor inom EU.

Är det tryggt att resa med mycket kontanter?
– Vi har inte fått några uppgifter om ökad risk. Som vanligt ska man vara försiktig, undvika större folksamlingar och demonstrationer där det kan förekomma oroligheter. Om man har mycket kontanter på sig ska man vara försiktig, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

– För att minska rånrisken är det bra att använda kassaskåpet som de flesta hotell erbjuder, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Finns det risk för att mat och mediciner tar slut?
– Det är ingenting vi spekulerar i i nuläget. Det jag kan säga är att UD och ambassaden har beredskap för den typen av situation. Den typen av information går vi isåfall ut med, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

– Jag tycker att ni ska hålla er uppdaterade om vad som händer och kontrollera med resebyrån. Det kan bli lite problem med varor på vissa platser i Grekland, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Det kan jag inte spekulera i, men som det är nu har vi inte fått indikationer om det. När vi frågat vår personal på plats känner de inte igen det. Turismen är otroligt viktig för grekerna och regeringen har sagt att turisterna ska ha en så bra semester som möjligt in i det längsta, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Kommer resorna att rasa i pris?

– Många saker påverkar resepriserna, nu är det dåligt väder. Många gick på semester och har dåliga prognoser framför sig så jag tror snarare att det kan bli lite dyrare, förutsatt att det fortsätter fungera som det gör nu, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Vad är det som har gått galet i Grekland?

Grekland har fått 240 miljarder euro i nödlån från EU, den Europeiska centralbanken, ESB, och Internationella valutafonden, IMF.

Låneprogrammet går ut på tisdag och statsministern Alexis Tsipras vägrade gå med på motkraven, utan bad i stället grekerna rösta om det söndagen den 5 juli.

De röstade nej och nu är det oklart om Grekland får fler nödlån eller om deras ekonomi går mot en total krasch.

Är det redan bankkris i landet?

– Ja, vi har definitivt en förestående bankkris. Jag skulle säga att de fyra-fem svagaste grekiska bankerna står inför en kollaps. En bankkollaps är ett verkligt hot, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare och expert på internationell ekonomi.

– För turister har det här ganska liten påverkan eftersom de här begränsningarna för att ta ut pengar inte gäller turister. Så länge det finns pengar i bankomaten kan turister ta ut pengar.

Fungerar flygplatserna som normalt även om krisen förvärras?

– Greklands regering har sagt att man ska göra allt för att det ska fortsätta fungera, just för att turismen ska fortsätta, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Finns det risk för att flygen ställs in så man inte kommer iväg – eller blir fast där nere?

– Om UD avråder från resa ställer vi in resorna helt och tar hem våra resenärer. Reser man med en charterarrangör så har man också en extra trygghet med paketreselagen och resegarantin. Man har hotellet man bokat och ska flygas hem, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Får jag pengarna tillbaka om resan inte kan genomföras?

– Då är det fri ombokning eller avbokning med pengarna tillbaka som gäller, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Kan resebolaget ställa in min bokade resa?

– Vi tror att vi kan genomföra den här säsongen precis som vanligt. Grekiska regeringen har sagt att man kommer att göra allt för att turisterna ska stanna. Det är en viktig näring för Grekland, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving.

Följ ämnen i artikeln