Företagsbrand på Hisingen i natt

Publicerad 2015-07-16

En storbrand bröt ut i en företagslokal på Hisingen i Göteborg i natt.

Först efter många timmar var branden under kontroll – med stora skador på byggnaden som följd.

Två män man har anhållits misstänkta för grov mordbrand.

Larmet om branden kom in strax innan halv tre under natten mot torsdagen.

– Det är en lastbil som brunnit och sedan har elden spridit sig till fasaden och in i byggnaden. Elden påverkar hela byggnaden, säger Sara Rosenquist,  larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Byggnaden ligger vid Backaplan på Hisingen och rymmer flera butiker. I samma område inträffade den så kallade Diskoteksbranden 1998.

”Såg svart rök”

Räddningstjänsten Storgöteborg var under natten på plats med 13 brandbilar och personal från fem stationer, ett 40-tal brandmän.

Boende i ett intilliggande höghus märkte snabbt av att det brann i den stora byggnaden.

– Jag satt i soffan i vår lägenhet, på trettonde våningen, när jag såg svart rök. Det brukar man inte göra så högt upp. Jag flög upp och såg att det brann och ringde 112 direkt, säger Ullrika Sellman.

Då var klockan 02.25. Nio minuter senare kom två brandbilar till platsen, berättar hon.

– Det började först lite i fasaden och ena änden av byggnaden. Sedan spred det sig och nu brinner det i andra änden, 200 meter bort, säger Ullrika Sellman.

Stora skador

När Aftonbladet pratade med henne vid 04.15 räknar Ullrika till minst åtta större fordon från räddningstjänsten och flera mindre ledningsfordon.

– Så de sliter, jag vill verkligen rikta ett stort tack till räddningstjänsten för deras insats här nere, säger Ullrika Sellman.
Först vid 07-tiden var branden under kontroll.

– Ungefär halva byggnaden är totalskadad, resten har vi lyckats rädda, säger Annika Boberg, kommunikatör på räddningstjänsten.

Samtidigt påbörjades eftersläckningsarbetet.

– Vi kommer att finnas på plats under hela dagen, säger Annika Boberg.

Tjock svart rök har under flera timmar stigit från platsen. Under morgonen minskade rökutvecklingen, men Annika Boberg säger att det kommer att lukta rök över Göteborg under hela dagen.

Startade med bilbränder

Polisen misstänker att branden var anlagd, och har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand.

Ett vittne ska ha sett en man gå från platsen i samband med att branden startade. Polisen sökte i området och hittade en man som stämde in på signalementet i närheten av brandplatsen. Mannen, som är i 20-årsåldern, anhölls senare av åklagare, misstänkt för grov mordbrand.

Senare under dagen anhölls ytterligare en man misstänkt för grov mordbrand. De två männen är misstänkta på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

Enligt polisen föranleddes branden i företagslokalen av en serie bilbränder. Den första bilbranden släcktes klockan 01.40.

– Efter det anlades ytterligare tre bilbränder. En av bilarna rullade in i ytterligare en bil, så totalt brann fem fordon, säger Ulla Brehm presstalesman vid polisen region Väst.

Ingen människa kom till skada under branden.

Följ ämnen i artikeln