Säpo efter attackerna: Vi går igång omedelbart

Publicerad 2015-06-29

Säpo vädjar till allmänheten om hjälp för att stoppa rekryteringen till IS.

Efter förra veckans brutala attacker agerade Säkerhetspolisen direkt.

– Det kan hända något även i Sverige. Men vi jobbar dygnet runt för att förhindra det, säger Anders Thornberg, chef på Säpo.

Fler och fler svenska medborgare ansluter sig till IS – och inget pekar i nuläget på att trenden är på väg att bromsas.

– Resandet ökar, däremot är det färre som kommer tillbaka. Det beror på att ISIL inte släpper tillbaka dem lika enkelt. De blir kvarhålla, säger Anders Thornberg.

Säpochefen gästar Almedalen för att delta i ett seminarium om hur Sveriges beredskap mot rekrytering och resande ser ut. Efter terrorattentaten i Frankrike, Tunisien och Kuwait i förra veckan pågår nu ett stort arbete med att inhämta information.

– Vi har en ökad omvärldsbevakning och har kontakt med våra internationella samarbetspartner. Vi går i gång omedelbart: vad betyder det för Sverige? Kan det dubbleras i andra länder?, säger Anders Thornberg.

Håller koll på ett antal individer

Sverige har ett förhöjt terrorhot sedan 2010, i nuläget ser Anders Thornberg ingen risk för en ytterligare höjd nivå.

– Nästa nivå i vår hotbildsbedömning är att vi i princip vet att det planeras ett förestående attentat i Sverige. Då får vi gå ut och höja nivån ordentligt.

Vilket är det största hotet mot Sverige?

– Att någon av de som rest och kommit tillbaka ska agera, eller att en ensamvarg ska agera. Någon som radikaliserat sig själv, det behöver inte vara en islamist, det kan lika gärna vara en höger- eller vänsterextremist.

Hur många potentiella ensamvargar räknar ni med att det finns i Sverige?

– Vi håller koll på ett antal individer. Det är 200-300 i varje miljö som kan vara intressanta.

Kommer inte kunna hantera problemet

Anders Thornberg anser inte att man behöver vara orolig för att något ska inträffa i Sverige. Däremot tycker han att man ska vara vaksam och allmänt försiktig - vare sig man befinner sig i Sverige eller utomlands.

– Det vi säger är att det är omöjligt i ett öppet demokratiskt samhälle att säga att det inte kommer hända något. Det kan hända något, även i Sverige. Men vi jobbar dygnet runt för att förhindra det.

Under seminariet sa Anders Thornberg att Säpo behöver större befogenheter att avlyssna slutna grupper på sociala medier eller samtal på Viber för att bromsa rekryteringen. Han vädjar även till alla i samhället att larma till Säpo om man misstänker att någon är på väg att rekryteras.

– Det är oerhört viktigt att alla tar det här på allvar. Vi vill att rekryteringen ska avbrytas. Forsätter den i samma tempo under lång tid så kommer vi inte att orka med det. Vi är inte där ännu men på sikt kommer vi inte orka med att hantera problemet.

Mona Sahlin: Stor skandal

Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare i frågor som rör islamisk terrorism, anser att vissa kommuner är för dåliga på att fånga upp unga människor som är på väg att rekryteras. I vissa fall hade man kunnat hindra svenskar från att resa till Syrien, menar hon.

– Det är en stor skandal. Alla delar av Sverige måste ha beredskap för det här, säger hon.

För att underlätta för kommuner vill hon inrätta ett nationellt larmnummer dit anhöriga kan vända sig för att snabbt få hjälp.

– Detta är är så pass brådskande och akut. Därför behöver vi en nationell hotline där någon alltid svarar, säger hon.