Hade sju pistoler på äldreboendet – äldre man döms

Uppdaterad 2018-04-09 | Publicerad 2018-04-08

Den äldre mannen hade samlat på vapen länge.

När anhöriga skulle sälja huset hittades totalt ett fyrtiotal vapen under trappan, bakom paneler och i väggarna – och dessutom förvarade mannen sju pistoler på äldreboendet.

– Det var nog hans älsklingsvapen som han plockat med sig, säger Thomas Tell vid polisen till SVT Nyheter Halland.

En man i 90-årsåldern i Halland har dömts för att ha haft mängder av vapen i sitt hus och på äldreboendet.

Mannen ska ha varit en mycket entusiastisk vapensamlare genom åren och det var känt att han ägde en stor mängd vapen. Men det var när anhöriga skulle städa ur 90-åringens bostad som de upptäckte exakt hur många.

Runt 40 licenspliktiga pistoler, revolvrar och vapendelar hittades i fastigheten. Familjen hade tagit hjälp av polisen eftersom de visste att de skulle hitta skjutvapen.

Vapen i väggarna

– Det fanns vapen och vapendelar inne i väggarna, bakom paneler så polisen fick bryta på ställen för att komma åt dessa, säger Thomas Tell, polisens utredare, till SVT Nyheter Halland.

Polisen beslagtog allt eftersom mannen inte hade licens för vapnen. Polisen tog med sig flera sopsäckar fulla med vapen från mannens fastighet, skriver SVT.

En förundersökning om vapenbrott inleddes. Bland annat hittades en Walther PP hemma hos mannen.

Polisen säger att mannen var helt klar i huvudet.

– Han berättade att han byggt vissa vapen 1953 och 1956. Han hade redogörelse för allt, säger Thomas Tell.

Mannen hade även tagit med sju pistoler till sitt nya hem – äldreboendet. När polisen kom dit för att prata med honom om vapenfynden de gjort plockade han fram några till.

– Det var nog hans favoritvapen som han hade tagit med sig till boendet, säger Tell.

Var skarpladdat

Ett av vapnen var dessutom skarpladdat, med en kula i loppet. Mannen varnade om detta innan han lämnade över pistolen till polisen.

Nu har den äldre mannen dömts till villkorlig dom och 4 000 kronor i böter, rapporterar SVT. Påföljden för grovt vapenbrott hade normalt varit fängelse.

– Men med anledning av mannens ålder samt några andra tekniska omständigheter så ansåg åklagaren att det var rimligt att ge en villkorlig dom för brott mot vapenlagen i detta fall, säger Thomas Tell.

Hade vapnen upptäckts under den pågående vapenamnestin hade polisen inte utrett ärendet, skriver SVT Nyheter Halland.

Följ ämnen i artikeln