Experter tveksamma till uppgifter om hatt

Publicerad 2016-04-10

Mohamed Abrini säger att han är ”mannen i hatten”.

Mohamed Abrini säger att han sålt sin hatt.

Men det kan vara en dimridå, menar flera experter.

– Det kan vara för att vilseleda utredarna och skydda andra, säger terrorforskaren Hans Brun.

I förhör har den gripne Mohamed Abrini sagt att han är ”mannen i hatt” som sågs springa från Zaventem-flygplatsen i Bryssel, utan att utlösa den bomb han hade med sig. Efteråt ska han ha slängt sina kläder och sålt sin hatt, uppgav den federale åklagaren Eric Van der Sypt för Aftonbladet i går.

Flera experter höjer nu ett varningens finger efter att ha sett uppgifterna.

– Det kan mycket väl vara så att de säger saker som inte stämmer för att vilseleda utredarna och skydda andra, säger Hans Brun, terrorforskare vid King’s College i London.

Vad säger du om detaljerna som framkommit, om att Abrini påstår sig ha sålt hatten till exempel?

– Ja, det låter lite konstigt och vi får vänta och se vad som framkommer i förhören. Som i alla utredningar så kommer det här ta tid. Man pratar med de man gripit vid upprepade tillfällen och inte tillsammans. Man jämför deras historier och hoppas på att någon ska börja prata ordentligt.

”Det är uppseendeväckande”

Det kan alltså vara så att gripna som misstänks försöker ta på sig gärningar som personer på fri fot i själva verket gjort.

Kan det vara personer även i Sverige?

– Jag tror att vi kan utgå från att det finns svenska medborgare som är aktiva och kompetenta både i Sverige och i andra länder. Säpo själva säger att man har stoppat ett flertal försök till terrorhandling i Sverige. Man skriver det i ett remiss-svar i regeringens proposition och det är uppseendeväckande att man skriver det så rakt ut. Det är en tydlig indikation och jag tror inte att man hittar på i ett sådant sammanhang, det gör man bara inte, säger Hans Brun.

Regeringen skriver i sin proposition Ett särskilt straffansvar för resor i terrorismsyfte från förra året att ”Några av de attentatshot som Säkerhetspolisen avvärjt i Sverige de senaste tre åren har involverat återvändare som tidigare deltagit i våldshandlingar i utlandet”.

– Man skriver rakt ut att minst två försök gjorts av återvändare och att man också avvärjt försök av andra, säger Hans Brun.

”Kan inte tänka mig”

Den belgiske historikern och jihadistexperten Pieter Van Ostaeyen är även han skeptiskt till Abrinis utsaga om hatten.

– Jag har följt rörelsen i flera år och jag tror inte att det stämmer. Det är en magkänsla, men jag kan inte tänka mig att någon med en sådan högt uppsatt position skulle berätta vad som hände, säger han till belgiska Het Laatste Nieuws.

Pieter Van Ostaeyen säger att det Abrini sagt i förhör i själva verket handlar om att skydda resterande delar av terrornätverket.

31-årige Mohamed Abrini var sedan slutet av november efterlyst för delaktighet i terrordåden i Paris, bland annat ska han ha setts köra en av bilarna som användes i terrordåden i Paris. När den franska polisen gick ut med efterlysningen två veckor efter dåden beskrevs han som "farlig och troligen beväpnad". Fyra månader senare misstänks han ha spelat en avgörande roll i terrordåden i Bryssel.