Vår alliansfrihet är ingen död doktrin

Uppdaterad 2016-03-02 | Publicerad 2016-02-29

REPLIK. ”Släng gamla doktriner – nu går vi med i Nato”, skrev tre socialdemokratiska exambassadörer i Aftonbladet (11/2). I ett öppet brev till försvarsminister Hultqvist vill de att Sverige ska ta steget fullt ut in i Nato. För dem duger det inte med Värdlandsavtalet, som kort sagt säljer ut landet nyckelfärdigt för Natoinsatser riktade mot Ryssland och ska antas av riksdagen i mars.

Trion menar sig ha svenska folket på sin sida och påstår att opinionen i Sverige för ett Natomedlemskap ständigt ökar. Men det är fel. 2015 ökade andelen av de som är emot ett Natomedlemskap från 47 till 50 procent (DN/Ipso). Bara 34 procent är för.

En av dessa exambassadörer, Sven-Olof Petersson, är numera ordförande för prestigefyllda SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut. SIPRI har som uppgift att bidra till ”fredliga lösningar av internationella konflikter”. Men är Nato ett instrument för att lösa konflikter fredligt? Dess devis är väl snarare: ”Om du vill ha fred, förbered dig för krig”.

Hur går Peterssons starka engagemang för militärorganisationen Nato ihop med hans roll som ordförande för SIPRI? Och hur goda socialdemokrater är de tre herrarna?

De väljer sin egen socialdemokrati, ty ”vi ser ingen anledning att se tillbaka på en tid då Sveriges socialdemokratiske statsminister hyllades i diktaturens Moskva men var persona non grata i Washington”. En märklig tribut till 30-årsminnet av mordet på Olof Palme, och Palmes antikrigsengagemang under Vietnamkriget.

Vår 200-åriga alliansfrihet är levande politik, ingen död doktrin.

Folke Schimanski

Författare och historiker

Jan Öberg

docent, chef för Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning

Sören Sommelius

kulturjournalist och författare

Följ ämnen
Nato

Följ ämnen i artikeln