Här är jobbpakten som faktiskt blir av

Publicerad 2013-02-01

Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, och Dag Klackenberg, vd på Svensk Handel, har fortsatt att förhandla med facket om jobbpakten – på förbundsnivå.

Jobbpakten har inte alls spruckit – åtminstone inte på förbundsnivå.

Inom handelsbranschen är arbetsgivarna och facket helt överens om att satsa på de unga.

– Allt vi behöver är en kvart med finansministern, säger Dag Klackenberg, vd på Svensk Handel.

Regeringens jobbpakt gick i stöpet när förhandlingarna på central nivå med LO och Svenskt Näringsliv brakade samman.

Men det betyder inte att förslaget om yrkesintroduktionsavtal hamnade i papperskorgen – tvärtom fortsätter diskussionerna på förbundsnivå inom flera sektorer.

– Det blir mindre fanor och fanfarer men innehållet kommer ändå att komma på plats i lugn och ro. Man kommer kunna åstadkomma mycket som är väldigt bra för de som ska in på arbetsmarknaden, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

”Inte påverkat oss”

Det handlar om att skapa jobb för unga under 25. Grundtanken med jobbpakten som statsminister Fredrik Reinfeldt lanserade i somras var att de unga ska jobba och få lön 75 procent av tiden och ägna resterande tid åt utbildning, under ledning av en handledare.

Men trepartslösningen kom av sig och LO och Svenskt Näringsliv skyllde de fallerade förhandlingarna på varandra. Samtidigt följde Dag Klackenberg utvecklingen med ro från sitt kontor på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

– Den här diskussionen har inte påverkat oss. Samma dag som tumultet utbröt så pratade jag med Lars-Anders i telefon och då var det två huvuden och en tanke, säger han och syftar på sin fackliga motpart Lars-Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas förbund.

– Vi står långt ifrån varandra i många andra frågor men det finns inte ett enda hårt ord oss emellan när det gäller yrkesintroduktion, fortsätter han.

6 000 unga

Redan innan regeringen lanserade sin jobbpakt hade facket och arbetsgivarna inom handelssektorn kommit överens om att satsa på yrkespraktik för de som gått handelsprogrammet på gymnasiet. Nu väntar man egentligen bara på ett möte med finansminister Anders Borg för att få reda på hur mycket regeringen vill satsa på handledarstöd.

– Vår avsikt är att sätta det här i sjön oavsett vad regeringen säger. Däremot kan vi öka antalet platser, som regeringen vill, med hjälp av stödinsatser därifrån. Ska det här bli lyckat så måste vi få ordentligt stöd för handledarna, säger Lars-Anders Häggström.

Om det går i lås räknar man med att de första praktikanterna kommer ut på arbetsmarknaden redan i år.

Handelsbranschen är en viktig sektor för unga arbetstagare - medianåldern bland butiksanställda är 28 år och 60 procent av butikscheferna kan tänka sig att ta in yrkespraktikanter, enligt Svensk Handels Handelsbarometer från i maj i fjol.

Flera förhandlingar pågår

Flera fackförbund, bland annat IF Metall, har redan slutit avtal som liknar regeringens jobbpakt. Nu pågår förhandlingar på förbundsnivå inom flera sektorer: Handels, Hotell och restaurang, Kommunal och Byggnads.

– Det är de branscher som tar in flest ungdomar och där finns ingen intention att låta tumultet uppe på nästa nivå ha någon påverkan. Det tycker vi är väldigt är positivt, säger Christer Ågren som tror att den spruckna pakten på central nivå bara får en marginellt negativ effekt på antalet unga i yrkesintroduktionsprogram.

– Med de här områdena når man ganska nära de volymer man har siktat på. Då får vi ju ändå till det som faktiskt är jobbpakten.