Nazister planerade attentat i Stockholm

Publicerad 2011-07-26

Kuppen mot Auschwitz skulle finansiera terrordåd

RIKSDAGEN VAR MÅLET  Anders Hagström tillhörde tidigare en nazistisk terrorgrupp som planerade ett angrepp mot Sveriges riksdag.

Attentatsmän skulle ta sig in riksdagen i Stockholm och skjuta vilt mot ledamöterna.

Det sa Anders Högström – senare dömd för skyltstölden i Auschwitz – var hans plan för att ”stoppa islamiseringen” i Sverige.

Nu avslöjas att massmördaren Anders Behring Brevik trott att planerna kan ha gjorts av hans syster-cell i Sverige.

Utåt sett hoppade Anders Högström av den nynazistiska rörelsen i Sverige.

Men för Aftonbladet berättade han i december 2009 – innan han dömdes för den omtalade skyltstölden i Auschwitz – hur han gått med i en terrorgrupp som skulle genomföra attentat mot Sveriges riksdag och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Avhoppet en bluff

Skylten med texten ”Arbeit macht frei” från koncentrationslägret skulle säljas för miljonbelopp till en samlare. Pengarna skulle användas för att genomföra attentat.

Anders Högströms avhopp från nazismen tycktes ha varit en bluff. Högström gjorde nu gällande att direkt efteråt var han med och bildade en ny organisation, en grupp bestående av två grenar, en finansiell och en militant.

Den finansiella skulle ordna fram pengar, bland annat genom att sälja Auschwitz-skylten.

Den militanta skulle genomföra attentaten. Den bestod av fem personer.

Högström hävdade att gruppen hade tillgång till både automatvapen och sprängmedel, även ryska raketgevär.

Anledningen till att han ville berätta detta, uppgav han, var att han inte längre ville vara med. Grupperingen bestod av tre celler varav han kände till hälften av dem som ingick.

– De som kommer slå till kommer inte att komma ur det levande, sa Högström. De andra kommer att avslöjas.

Omskrivs i manifestet

I de första artiklarna om detta namngavs inte Anders Högström, men en som läste med stort intresse var Anders Behring Breivik. Han skriver om det i sitt manifest, men kommenterar det inte senare – när Högströms namn blivit publicerat.

Den norske massmördaren skriver bland annat:

”Jag har alltid undrat om de här personerna faktiskt är nationalsocialister eller om de bara är typiska kulturmarxister. Kanske är de mina kamrater som var med och grundade Tempelriddarna, min syster-cell?”

Anders Högström avtjänar för närvarande fängelsestraff och kan friges villkorligt tidigast den 1 januari 2012.