Vem mördade rebelledaren?

General Younes kan ha spelat ett dubbelspel. Islamistisk grupp pekas ut.

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2011-08-02

När de libyska rebellernas militäre ledare mördades i förra veckan under märkliga omständigheter pekades Gaddafi-agenter till en början ut som skyldiga.

Nu riktas sökarljuset istället mot en "hemlig" islamistisk grupp inom rebellrörelsen.

Kanske var det så att general Abdel Fattah Younes spelade ett farligt dubbelspel.

I över 40 år var han Muammar Gaddafis närmaste man och i praktiken den som administrerade mycket av förtrycket och våldet mot regimens motståndare. Därför väckte det både förvåning och misstänksamhet när han i slutet av februari hoppade av och bytte sida.

Rebelledningen tog ändå emot Younes med öppna armar. De var i desperat behov av någon med militär erfarenhet och pondus som kunde anföra deras styrkor mot Gaddafis då överlägsna armé. Dessutom var Younes inte den ende avhoppade Gaddafianhängaren. En stor del av rebelledningen består av personer som tidigare tjänstgjort i diktatorns sold.

Oförmögen rubba styrkorna

Entusiasmen över Younes avhopp svalnade i takt med att rebellarméns oförmåga att rubba Gaddafis styrkor blev alltmer uppenbar. Inte ens sedan Natos flyg gjorts skrot av många av Gaddafis stridsvagnar och artilleripjäser mäktade Younes med att flytta fram rebellernas positioner.

Dagen han mördades, i torsdags i förra veckan, hade han kallats tillbaka från fronten av rebellernas styrande råd, TNC, för att svara på frågor inför en panel av domare. Om exakt vad är lite oklart. Vissa hävdar att han kallades tillbaka därför att det framkommit att han haft hemliga kontakter med Gaddafi, andra säger att det fanns oenighet i rådet om den militära strategin.

Genomborrad av kulor

Younes kom aldrig fram till mötet. Istället hittades hans kropp sönderbränd och genomborrad av kulor på ett fält utanför Benghazi. Rebellernas oljeminister uppger att det var personer inom den islamistiska milisen Obaida Ibn Jarrah-brigaden som sköt generalen. En grupp som är löst knuten till TNC men som ändå sägs ha ett inofficellt ansvar för säkerheten i Benghazi, i praktiken en form av hemlig säkerhetspolis.

Att hitta tänkbara motiv till mordet är inte svårt.

1996 genomförde den libyska regimen en massaker på 1 200 oppositionella muslimer i ett fängelse nära Tripoli. Islamisterna pekade ut Younis som ansvarig. Nu kan de ha sett sin chans att hämnas.

Lika troligt är att de fått uppgifter eller bevis som tydde på att Younis spelade ett dubbelspel. Brittiska tidningen Daily Telegraph hävdar att Younis anklagades för att ha försett Gaddafi med rebellernas stridsplanering. Andra påstår att han i hemlighet förhandlade direkt med Gaddafi utan att informera TNC.

Blev ”femtekolonnare”

Det är inte omöjligt att Younis hoppade av på Gaddafis order för att tjänstgöra som en femtekolonnare inom rebellrörelsen.

Vid Younis begravning kastade sig hans son Ashraf gråtande ner vid kistan och skrek "vi vill ha den gröna flaggan tillbaka". Vilket är detsamma som att skrika vi vill ha Gaddafi tillbaka. Tidigare har Gaddafis dotter Aisha vägrat att tillbakavisa uppgifter om att Younis stod i kontakt med hennes far även efter att han hoppat av till rebellsidan.

Mordet kom vid sämsta tänkbara tidpunkt för rebellerna. En rad länder har den senaste tiden erkänt TNC som Libyens legitima regering och TNC ska få tillgång till Gaddafiregimens frusna ekonomiska tillgångar. Nu kommer många att ifrågasätta om det verkligen är klokt.

Rädslan för att det egentligen är en islamistisk regim som är på väg att ta över Libyen med västvärldens hjälp lär återvända.