Matigt pyssel till påsken

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2008-03-20

Påsk var det här! Fram med sillkrusen igen, koka ägg med lökskal och leta reda på farmors gamla laxgravningsrecept – härligt!

Jag är ju själv en mattraditionernas man i många avseenden, och ser förstås fram emot påskens allt goda.

Påsken brukar ju annars komma med våren, och är en trevlig tid på året att plocka fram grillen. Och lamm hör ju påsken till, så där har du ett grilltips.

Själv är jag förtjust i stora köttbitar som sköter sig själva i ugnen, lammstek ligger alltså nära till hands. Och blir också påskens middagstips.

För att avrunda den måltiden kan en cappucino-mousse sitta fint. Den måste stå och dra en stund i kylen dock, helst över natten, så se till att vara ute i god tid.

Fast för egen del blir det inte så mycket matlagning i påsk. Nä, ska åka bort nämligen. Däremot ser jag fram emot påskbuffé på anrika restaurangen Vitbergsstugan i slalombacken i Skellefteå, med utsikt över hela guldstaden.

Glad påsk på er, det tänker jag ha.

Lammstek med ugnsbakade rotfrukter, aprikoser och dijonfraiche

Receptet är för 4.

Tid: 2 timmar.

Lammstek med ben, ca 1,5 kg

2 palsternackor

4 potatisar

4 morötter

15 torkade aprikoser

Färsk timjan

Flingsalt

Svartpeppar

Olivolja

Dijonfraiche:

1 msk dijonsenap

2 dl crème fraiche

2 msk kapris

Gör så här:

1. Sätt in lammsteken längst ner i 175 graders ugn. Låt den stå cirka 1 timme/kg kött eller till cirka 60 graders innertemperatur. Använd stektermometer.

2. Skölj och skala rotfrukterna och potatisen, skär dem i klyftor.

3. Lägg aprikoserna, rotfrukterna och potatisen i en ugnsfast form

4. Krydda med timjan, flingsalt och peppar, blanda och ringla över olivolja.

5. Ställ in i 175 graders varm ung och grädda i cirka 1 timme.

6. Rör ihop crème fraiche, dijonsenap och kapris.

7. Ta ut lammsteken när önskad temperatur har uppnåtts. Låt vila 10 minuter invirad i folie innan den trancheras.

Vintipset

Big House Red, Kalifornien, USA.

Nr 23095.

84 kr.

Läcker druvcocktail med rik hallonfrukt och massor av kryddiga örter.

Vintips: Mikael Mölstad

Ljus cappuccinomousse

Receptet är för 4.

Tid: 30 minuter + 1 dygn.

3 dl grädde

150 g vit choklad

Kakao, till garnering

4 st chokladägg, vita

1 dl kaffebönor, hela

Gör så här:

1. Koka upp grädden i en liten kastrull och drag sedan kastrullen av plattan.

2. Häll upp grädden i en skål och rör ner chokladen så att den smälter helt i grädden. Häll ner kaffebönorna och låt chokladgrädden svalna något innan man ställer in skålen, övertäckt i kylskåpet över natten. Kaffebönorna ger både smak och färg till grädden.

3. Vid servering: Tag fram små koppar eller skålar till servering.

4. Plocka ur kaffebönorna ur chokladsmeten. Se till att chokladsmeten är riktigt kall och vispa upp den till en mousse med en elvisp.

5. Spritsa eller skeda upp moussen i små cappucinokoppar och ställ in i kylen. Så här långt kan man förbereda.

6. När desserten ska serveras: pudra cappuccinomoussen med kakao och garnera med chokladägg.

Vintipset

Graham’s Late Bottled Vintage, Portugal.

Nr 8000.

74 kr (375 ml).

Lyxigt sött med kryddiga bär och toner av lakrits och vanilj.

Vintips: Mikael Mölstad

Mattias Montin

Följ ämnen i artikeln