Regionens vädjan till personal: Vabba inte

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Region Norrbotten ber pensionärer om hjälp. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Region Norrbotten ber pensionärer om hjälp. Arkivbild.

Personalsituationen inom Region Norrbotten är ansträngd till följd av pandemin. Nu vädjar regionen till vårdanställda föräldrar att om möjligt inte ta vård av barn. Och i Västerbotten tar man gärna emot donerad handsprit från privatpersoner.

Coronaviruset påverkar sjukvården och i Norrbotten planerar man för ett personalbortfall på 15 procent.

– Vår uppmaning är att om det finns en förälder i familjen som inte arbetar i vården kan den ta så mycket av vabben som möjligt. Vabba så att din partner kan vårda, säger HR-chefen Karin Larsson till Norrbottens-Kuriren.

Regionen ber också nyblivna pensionärer att komma tillbaka och jobba, och vill att alla med vårdutbildning att höra av sig.

– Vi har bland annat tittat på vilka medarbetare som har vårdutbildning men jobbar med annat i dag, ungefär 60 personer, säger Larsson till tidningen.

Brist på material

Brister på skyddsmaterial – som munskydd och förkläden – ställer också till bekymmer. I Västernorrland ställs alla ickeakuta operationer in, för att inte hamna i en bristsituation.

– Nu handlar det om att vara kloka och försöka hushålla med den sjukhusutrustning vi har, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör på Region Västernorrland, till Sundsvalls Tidning.

Donera material

I Umeå kan privatpersoner donera sjukvårdsmaterial till Region Västerbotten, framför allt uppskattas andningsskydd och handsprit.

– Vår uppmaning är att inte bunkra upp hemma på sådant som vården kommer behöva. Vi ser gärna att det här initiativet växer och ser det som positivt. Ska det bunkras någonstans är det inom sjukvården. Det är ett ansträngt materialläge, för oss som för hela övriga världen, säger Mattias Norrman, avdelningschef logistik, till Folkbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE