Svårt att nå oligarkernas enorma lustjakter

TT-AP

Publicerad 2022-03-07

Lyxkryssaren Dilbar, täckt av skyddspresenning, i hamnen i Hamburg. Arkivbild.

Rika och inflytelserika oligarker i Ryssland är måltavlor för sanktioner från bland annat EU. Siktet är inställt på något som verkar vara ett måste för en riktig oligark: lustjakter.

Men flera av lyxbåtarna har försvunnit från radarn eller seglat in i dunkla vatten.

EU, USA, Storbritannien med flera har infört omfattande sanktionsprogram som ett direkt ekonomiskt vapen riktat mot Kreml, Ryssland och president Vladimir Putins närmast förtrogna – många av dem rika och mäktiga oligarker.

Beslag av tillgångar som bolag, bostäder och annat ägande utanför Ryssland ses som effektiva medel.

– Vi verkar för ytterligare sanktioner. Jag är speciellt inriktad på att slå till mot oligarkerna, sade Tysklands finansminister Christian Lindner på söndagskvällen.

Minst 56 lyxkryssare

En flytande tillgång är oligarkernas lustjakter och lyxskepp, enligt en definition farkoster som är längre än 26 meter.

Enligt en redogörelse som nyhetsbyrån AP gjort så handlar det om minst 56 lyxfartyg, till ett sammanlagt värde av omkring 53 miljarder kronor. Som jämförelse så går 76,6 miljarder kronor till försvar och samhällsberedskap i Sverige år 2022, enligt riksdagen.

Ett exempel på oligarkernas egendomar är lyxfartyget Dilbar, långt som en och en halv fotbollsplan. Den har två helikopterplattformar, sängplats för minst 130 personer och en 25 meter lång simbassäng.

Båten ägs av Alisjer Usmanov, med beräknade tillgångar på över 17 miljarder dollar, och en av president Vladimir Putins favoritoligarker, enligt BBC.

Dilbar uppges ha legat i torrdocka i Hamburg i Tyskland för en dyr uppgradering.

Men trots uppmaningar och krav om att de ryska oligarkernas lyxjakter ska beslagtas, så är det svårare än vad västledare säger. Lustjakten Dilbar har enligt tyska myndigheter inte konfiskerats, då man försöker fastställa det formella ägarskapet. Skeppet är registrerat i Kajmanöarna, och ägt av ett holdingbolag i Malta.

Ett av de mer kända lyxfartygen, Graceful, ägs troligen av president Vladimir Putin personligen. Det låg också i en torrdocka i Tyskland, men avseglade den 7 februari och ligger nu för ankar i ryska Kaliningrad – utom räckhåll för EU:s sanktioner.

Fransk och italiensk insats

Franska myndigheter har beslagtagit Amore Vero i La Ciotat vid Medelhavet. Lustjakten tros tillhöra Igor Setjin, affärsman som leder det ryska oljebolaget Rosneft.

Italien tog fartyget Lady M i staden Imperia på Rivieran. Det tros tillhöra Aleksej Mordasjov, en industrimagnat inom bland annat stålbranschen. Han anses vara god för 30 miljarder dollar.

Men Mordasjovs praktjakt Nord har kunnat segla till Seychellerna och trolig säkerhet för sanktionsinsatser, skriver AP. Nord är en av världens största lyxjakter, värd ungefär 5 miljarder kronor.

Nyhetsbyrån AP har använt söktjänsterna Vessel Finder och Marine Traffic för att lokalisera de ryska oligarkernas båtar.

Klingar kvar i Bosporen

Ett tiotal har sökt hamn på platser som Maldiverna och Montenegro, där man troligen kan undvika sanktionsbeslut.

Tre har helt försvunnit, deras signaler fortsätter att plinga i Bosporen i Turkiet – den smala sjövägen från Medelhavet till Svarta havet, och de ryska hamnarna i bland annat Sotji.

Därmed klarar de utsatta oligarkerna att rädda sina båtar – och sin prestige.

– Ingen rysk oligark med självrespekt kan vara utan en lyxjakt, säger William Browder, en finansman i London som tidigare verkat i Moskva.