Sommarprataren om incelkritiken: Fruktansvärt obehagligt

Uppdaterad 2022-07-29 | Publicerad 2022-07-28

Överläkaren Stefan Krakowski.

Överläkaren Stefan Krakowskis sommarprat om incels anklagas för att lägga över ansvaret för mäns våldstendenser på de kvinnor som aggressionerna riktas mot.

Kriminologen Nina Rung säger att Stefan Krakowski ursäktar män som anser sig ha rätt till kvinnors kroppar.

– De anklagelser som riktas mot mig är befängda, säger Stefan Krakowski.

Stefan Krakowski, författare och överläkare i psykiatri, har mötts av hård kritik för det sommarprat som han gav i Sveriges Radio P1 förra veckan.

Programmet behandlar i första hand de så kallade incelmännens belägenhet, och utgår från Stefan Krakowskis nyligen utgivna bok på samma tema.

”Incel: Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris”, som den heter, bygger på djupintervjuer med män som av olika skäl misslyckats med att etablera relationer med kvinnor, något som i vissa fall bidragit till att väcka liv i våldsamma impulser i männen i fråga.

”Förvånad och förbannad”

De slutsatser som Stefan Krakowski dragit av dessa möten med incelmän landar dock helt fel, menar författaren och kriminologen Nina Rung.

I ett inlägg på Instagram skriver Nina Rung att hon är ”förvånad och förbannad” över att Stefan Krakowski i såväl sin bok som i sommarpratet, enligt hennes tolkning, lägger över ansvaret för incelmännens problem på de kvinnor som de riktar sin bitterhet mot.

”Vad är det som gör att vissa av dom blir så arga att de anser sig ha rätt att utöva våld eller fantiserar om att skada kvinnor?”, skriver Nina Rung i inlägget och fortsätter med att påpeka att hon är upprörd över att de frågorna inte ställs av Stefan Krakowski.

Övergår i kvinnohat

Till Aftonbladet säger Nina Rung att Stefan Krakowski betonar att unga män mår dåligt för att de ser sig omsprungna ekonomiskt och karriärmässigt av kvinnor eller förnekas sex och relationer. Just detta anser hon att han framhåller som problemet – inte det faktum att männen saknar redskap för att ta sig fram i livet eller att deras besvikelser övergår i kvinnohat.

– Vi måste lägga ansvaret och problemet där det hör hemma, men det uppfattar jag inte att Stefan Krakowski gör. Att killar hamnar efter är väl klarlagt, men det är inte tjejernas fel att så är fallet. Och det är inte på killarnas bekostnad. Problemet är de maskulinitetsnormer som gör att killar tycker att det är töntigt att plugga eller som gör att de tror sig ha rätt till kvinnors kroppar, säger Nina Rung och fortsätter:

– Stefan Krakowski har dessutom frågat alla män han intervjuat om de går till kvinnor i prostitution, men han kallar dem genomgående sexarbetare. Det jag uppfattar är att han beskriver att ensamma män skulle ha rätt att utnyttja kvinnor och att det är kvinnors ansvar på det sättet att hindra män från att bli utan sex eller till och med radikaliseras. Det är både antifeministiskt och visar på en bristande maktanalys, säger Nina Rung.

Nina Rung.

Ser det som ett drev

Fler än 10 000 personer har gillat Nina Rungs inlägg på Instagram. Till Aftonbladet säger Stefan Krakowski att han ser situationen som ett drev mot hans person och att han uppfattar Nina Rungs text som ”fruktansvärt obehaglig”.

– Det är en hemsk tolkning man gjort av min bok och mitt sommarprat och de anklagelser som riktas mot mig är befängda. Jag har betonat att när det kommer till mansrollen så måste männen förhålla sig till en ny verklighet och att de alltid har ett eget ansvar, säger Stefan Krakowski och fortsätter:

– Men det är samtidigt viktigt att lyssna på och försöka förstå de här männen som ofta lever i stor ensamhet och med psykisk ohälsa. Men det verkar inte Nina Rung vara intresserad av att göra, säger Stefan Krakowski.

Ämnet är obehagligt

Varför tror du att den här kritiken riktas mot dig?

– Jag tror att ämnet för vissa är väldigt obehagligt och det därför kan vara svårt att hantera, eftersom en liten del av den här rörelsen är våldsam mot kvinnor. Därför kan det vara svårt att närma sig det. Men även om jag tycker att det är folk ger sig i debatten så bidrar Nina Rungs inlägg till att sprida polarisering och hat.

Finns det någon sanning i att du lägger över ansvaret på kvinnorna i frågan?

– Nej, det är helt absurt att jag skulle lägga skulden på kvinnor. Det här är männens eget ansvar, och jag pekar på är de socioekonomiska förändringarna som skett. På hur arbetsmarknaden förändrats och på mansöverskottet. Men det är väldigt obehagligt att påstå att jag skulle beskylla kvinnorna för detta, säger Stefan Krakowski.

Måste tala om sex

Som svar på Nina Rungs kritik mot att Stefan Krakowski frågat incelmän om de köper sex så svarar han att det är naturligt att han fört den frågan på tal med de personer han mött.

– Sex är ett allt överskuggande ämne i incelkretsar eftersom det alltså rör sig om personer som inte lyckas träffa en partner. Det är självklart att den frågan måste tas upp när man talar med och om incels, säger han.

Följ ämnen i artikeln