Hamid Noury döms till livstids fängelse

Publicerad 2022-07-14

Hamid Noury har fått sin dom.

Stockholms tingsrätt meddelar att han döms för grovt folkrättsbrott och mord i Iran 1988.

61-åringen döms till livstids fängelse.

Hamid Noury, som åtalades för mord och grovt folkrättsbrott i Iran 1988 har fått sin dom. Han döms till livstids fängelse, meddelar Stockholms tingsrätt.

Enligt domen ska han utvisas och dessutom betala skadestånd till anhöriga och de som överlevt. 61-åringen kommer vara häktad tills domen vinner laga kraft.

Hamid Noury greps i Sverige november 2019 och rättegången mot honom inleddes hösten 2021 och han har misstänkts vara delaktig i massavrättningen av politiska fångar i Iran 1988.

När advokaten kom ut lyfte han är en näve i luften och möttes av jubel.

Det handlar dels om avrättningar av sympatisörer till Folkets mujahedin och dels till sympatisörer till olika vänstergrupper.

Rättegången har varit en av de största i sitt slag i Sverige.

Glädjetårar utanför tingsrätten.

Robust bevisning

Av den bevisning som tagits fram i samband med rättegången nämns förhör, rapporter från oberoende människorättsorganisationer samt artiklar och memoarer från tidigare fångar på Gohardashtfängelset som viktiga.

Hamid Noury jobbade på fängelset där många avrättningar ägde rum.

61-åringen döms till livstids fängelse och i domen motiveras beslutet med att han medverkat i brottsliga handlingar där ett mycket stort antal personer har avrättats på grund av sina politiska eller religiösa ställningstaganden.

Rättegången har pågått i 92 dagar och totalt har cirka 70 målsägande och vittnen från olika delar av världen förhörts.

Hamid Noury har hela tiden nekar till brott.

Många hade samlats utanför tingsrätten. Jubel och dans bröt ut när domen meddelades.

”Positivt”

Folkrättsexperten Ove Bring säger att domen var väntad.

– Det är positivt att den universella jurisdiktionen fungerar och att man kan döma och skapa rättvisa i en sådan situation där konflikten ägt rum i ett annat land, säger han.

Han menar att beslutet kommer att få en positiv påverkan på människor från Iran.

– Jag tror att det här har gett de iranier som tvingats bort från landet ett erkännande, att de har rätt att betrakta regimen i Iran som diktatorisk. Det innebär en känsla av upprättelse, och det tror jag är den stora effekten den här domen får, säger han.

”Jag är jätteglad”

Mehri Emrani från Mashhad är ett av de vittnen som deltagit i rättegången mot Hamid Noury. Inför rättegången var hon på plats tillsammans med ett stort antal människor för att demonstrera i samband med domen.

– Jag är jätteglad att en av dem som var inblandade ska få sin dom. Men det räcker inte med honom. Det finns andra som också varit inblandade i avrättningarna som haft högre positioner, sa hon till Aftonbladet inför domslutet.

Mehri Emrani berättar att hon själv satt fängslad i ett annat fängelse i landet på grund av sina åsikter.

– De tog ut två av mina cellkamrater från avdelningen och de kom aldrig tillbaka, säger hon.

Följ ämnen i artikeln