Sökandet ändras efter nya ”trovärdiga spåret”

Publicerad 2014-03-28

Australiska myndigheter säger att sökandet efter Malaysia Airlines-planet ändras om till ett nytt område.

Ändringen görs på grund av nya ”trovärdiga spår".

Planet flög snabbare än vad man tidigare trott, har utredare kommit fram till.

Uppgifterna kommer från den australiska sjösäkerhetsmyndigheten, AMSA, som i sin tur fått meddelande om det nya spåret från det malaysiska sökteamet, skriver AMSA, den australiska regeringen och den australiska transportsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Genom fortsatta studier av radardata från Sydkinesiska sjön och Malackasundet har utredarna kommit fram till att planet flög snabbare än vad man tidigare trott. Det gör att det gjorde av med mer bränsle och inte kan ha kommit så långt som utredarna tidigare arbetat efter.

Byter sökområde

På grund av de nya uppgifterna så flyttas sökandet till ett område 1 100 kilometer nordost från det som man fram till i dag fokuserat på.

Det nya området är omkring 319 000 kvadratkilometer stort och ligger 1 850 kilometer väster om australiska Perth.

Under fredagen söker tio flygplan i det nya området, där bättre väderförhållanden ska råda än de som avbröt torsdagens sökarbete.

Fem kinesiska fartyg och ett från den australiska flottan kommer också att förflyttas till området

Frågetecken kring tidigare fynd

Under torsdagen kom uppgifter om att hundratals objekt synts på satellitbilder. Det kunde röra sig om delar från flygplanet, menade myndigheter i Australien och Malaysia.

Alla var dock inte övertygade om observationerna verkligen visade flygplansdelar.

Stephen Wood har tidigare vara analytiker för CIA och är satellitexpert. För CNN berättar han att det som syns på satellitbilderna lika gärna kan handla om skummande vågtoppar.

De kan vara förvillande lika solida objekt, menar han.

CNN:s egen flygexpert, Jeff Wise, menar att antalet bitar får honom att tveka på om de kommer från planet.

– Om du ser något flytande som är tjugo meter brett, då kan det handla om en bit från flygplanskroppen. Men om du har tio bitar som är tjugo meter stora, då lutar jag åt att de inte är från planet eftersom ett plan bara består av en viss mängd delar, säger Jeff Wise.

Båtkapten tror på sopor

I Indiska Oceanen flyter en stor mängd skräp omkring, vilket kan lura stressade myndigheter och analytiker i sökarbetet, enligt experterna.

Båtkaptenen Charles Moore befinner sig ofta i de farvatten där man nu söker efter planet. Han menar att skräpet kan spela utredarna ett spratt.

– Havet är en som plastsoppa. De större objekten kan vara containrar från fartyg eller båtar och bryggdelar från Banda Aceh-tsunamin, säger han till CNN.

Texten uppdateras

Följ ämnen i artikeln