Bevarat gemyt på den skånska familjegården

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2009-01-30

Här samlas tre generationer

SÖNDAGSFIKA. I familjen Wernerssons släktgård mitt i Skåne lever de gamla traditionerna kvar. Här samlas tre genrationer på söndagskaffe i det mysiga köket i 1800-talsgården.

Tuppar på gården, en kissemiss vid kaminen, mandelmusslor från det lokala bageriet och farmor Carlas berättelser från förr: välkommen på äktskånskt kaffegille hos familjen Wernersson i Önneköp.

Värmen och gemytet sitter i väggarna i den gamla 1800-talsgården på slättlandet utanför Hörby i mitten av Skåne. Åttaårige Odin hoppar upp i mamma Anne Britts knä. Där ute kånkar hans storebror Victor foder till hönsgården.

– Han är jätteduktig med djuren, säger Arnold Wernersson, själv uppvuxen i huset.

Lerväggarna frilades

När han var i samma ålder var det plöjning med småbrukets ardennerhästar som gällde. Då var inredningen toppmodern enligt den tidens mått. Plast och linoleummattor på golven. Takbjälkarna var omsorgsfullt dolda med målad masonit. Träet skulle döljas.

När Arnold Wernersson återvände med Anne Britt och barnen efter många år i Spanien väntade en omsorgsfull återrestaurering till det gamla. Lerväggarna frilades och målades med linoljefärg efter ursprunglig teknik. Bjälkarna i taket fick samma behandling.

När Anne Britt frågade svärmor Carla vad som fanns under plastgolvet fick hon svaret: ”Äh, det är bara skit”. Nu njuter hela familjen av det bredsågade originalgolvet i furu som behandlats med rå linolja och därefter kokt, för att få fram lystern.

– Carla skurade så mycket trägolv under sin uppväxt så hon avskyr dem, säger Arnold Wernersson.

Designintresse

Anne Britt förklarar att både hon och dottern Shanti är designintresserade. Hon fick själv med sig fascinationen för inredning från barndomshemmet i norska Solör. Nu har Shanti tagit över stafettpinnen och pluggar på estetiskt gymnasium med inriktning Bild och form i Lund.

– Mamma och jag pratar färg och design nästan varje dag, säger hon.

Så bultar 90-åriga Carla själv på dörren för sitt traditionsenliga söndagsbesök.

– Mossan, berätta när du var på farmors begravning 1927, ber Arnold Wernersson.

– Jo du, far beställde minsann taxi och det var första gången vi åkte bil. Och där var 27 tårtor och mor hade bakat spettekaga, säger hon.

Vid kaminen ligger katten Diego Maradona och breder ut sig.

Följ ämnen i artikeln