Grisar kokades levande på slakterier

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-17

Grisar kokas levande på svenska slakterier.

På grund av slarv med bedövningen och avlivning har djuren dött först när de kastats i skållkaret – vid fullt medvetande.

– Det är nog lätt att förstå att bli kokt levande är nog inte det man vill uppleva, säger veterinär Christer Lindberg, till Ekot.

Nu har händelserna lett till brottsutredningar.

Ekot har granskat dokument från Livsmedelsverket. De visar att grisar skållades levande på fyra stora svenska slakterier under förra året.

Livsmedelsverkets veterinär Christer Lindberg upptäckte den plågsamma behandlingen när han besökte Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå, där Scan är delägare.

Grisen skrek

Slaktarna hade missat att avliva en gris. Slakteriet hade dessutom lastat in för många av djuren i utrymmet där de sövs, vilket fick konsekvensen att den skållade grisen inte hade tillräcklig bedövning.

Grisen började skrika när den vaknade till i skållkaret.

– Det hördes ett skrik genom slakteriet. Det visade sig att grisen kom ut från skållningen utan något öppet stickhål. Vi gjorde bedömningen att den gått igenom skållning utan att den stuckits ihjäl, säger Arja Kauto, regionchef vid Livsmedelsverket till TT.

”Får inte hända”

Veterinären påpekade den inhumana behandlingen för ägarna, och gav dem en skarp tillsägelse.

Men enligt Ekot ändrades inte rutinerna. Redan veckan därpå upptäckte veterinären att ytterligare en levande gris kokades på slakteriet i Luleå.

– Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson, slakteriets vd, till Ekot.

”Ökar tempot”

Han förklarar det inträffade med att man ökat produktionstakten sedan man övertagit verksamhet från Skellefteå.

– Jag tror att det beror på att man ökar tempot, slaktarna känner att det har ett ansvar över det. Det är naturligtvis jag som vd som har det yttersta ansvaret men de känner stressen att hinna. Så det är ett jättetydligt samband.

Efter andra griskokningen gjorde Livsmedelsverket en anmälan till kommunen. Trots det fortsatte för många grisar lastas in i bedövningshissen i minst tre veckor.

Veterinären Christer Lindberg är bedrövad över hur långsamt ärendet behandlades.

– När sådant här händer så är det sådant som bör rättas till nu.

Liknande skållningar

Enligt Ekot har liknande skållningar av grisar inträffat på slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad under 2008.

Gemensamt i samtliga fall är att verksamheten ägs delvis eller helt av Scan.

Margaretha Thorgren, Scans informationsdirektör:

– När det gäller ökad effektivitet på våra slakterier så får det aldrig innebära en försämrad djuromsorg. Det är jätteviktigt, säger hon till Ekot.

Händelserna utreds

Både händelserna i Luleå och i Kristianstad har lett till brottsutredningar, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. Det handlar om misstänkta brott mot djurskyddslagen.

– Jag har i går (måndag) skickar ut direktiv till polisen som innebär att jag vill att polisen ska höra Scan AB om deras inställning till en företagsbot för brott mot djurskyddslagen, säger åklagare Lars Magnusson till Ekot.

I hela landet slaktas ungefär tre miljoner grisar varje år. Endast en procent av dem är så kallade KRAV-grisar som får gå utomhus, enigt Djurens Rätt.

Svensken äter i snitt runt 15 kilo griskött årligen, enligt statistik från Jordbruksverket.

Har du uppgifter om missförhållanden på
slakterier?