Hon anklagas ha lockat flickorna till Syrien

Publicerad 2015-02-23

Tonårsflickorna från London befaras redan befinna sig i Syrien.

Nu anklagas IS-kvinnan Aqsa Mahmood ha fått flickorna att rymma.

– Vi vet inte hur mycket mer elände hon kan sprida, säger hennes familjs talesperson Aamer Anwar.

I tisdags försvann Amira, 15, Shamima, 15 och Kadiza, 16, från sina hem i London. Tonårsflickorna fastnade på flygplatsen Gatwicks övervakningskameror när de var på till planet som skulle ta dem till Turkiet, varifrån de misstänks ha tagit sig till Syrien.

Och en säkerhetskälla i Turkiet uppger att de redan är i terrorgruppen IS kontroll, enligt The Telegraph.

Nu anklagas den skotska Aqsa Mahmood för att vara den som fick kvinnorna att åka till krigshärjade Syrien. Av flickornas familj – och sin egen, uppger NBC News.

Mahmood, som 20 år gammal lämnade Glasgow 2014, fördömdes av sin familj för det lidande hon har orsakat sin egen familj och de tre flickornas anhöriga.

– Att hon nu anklagas för att ha förstört andra familjer är ett sorgligt faktum, säger hennes familjs talesperson Aamer Anwar, enligt NBC News.

Aqsa Mahmood lämnade Skottland och gifte sig med en IS-terrorist i Syrien och tros vara en medlem i organisationens kvinnobrigad al-Kanssaa. Brigaden får inte strida men får utföra självmordsdåd och agera för att upprätthålla strikta sharia-lagar.

På Twitter framför hon IS budskap, lägger upp bilder på AK47:or och skriver om halshuggningar.

Och det är via Twitter som tonårsflickorna tros ha radikaliseras.

Fyra dagar innan Amira, 15, Shamima, 15 och Kadiza, 16, gick ombord på planet till Turkiet skrev Shamima ett meddelande till Aqsa Mahmood där hon bad att få prata med henne privat, uppger Daily Mail.

Flickorna ska också ha följt en mängd andra extremister på nätet och där ha blivit utsatta för enorma mängder propaganda och våldsskildringar. Bland annat halshuggningar och bilder på lemlästade kroppar, uppger Daily Mail.

15-åriga Shamimas syster Renu Begum anklagar Aqsa Mohmood för att cyniskt att gett sig på tonårsflickorna.

– Att ge sig på unga oskyldiga flickor är grymt och ondskefullt, säger hon enligt NBC News.

Aqsa Mahmoods familj beskyller också de brittiska myndigheterna för att ha brustit i sitt arbete när de inte stoppade flickorna från att rymma trots att de bevakar Mahmoods agerande på sociala medier.

– Det är otroligt att inte flickornas familj varnades, säger Aamer Anwar.

Baronessan Sayeeda Warsi, Storbritanniens först kvinnliga muslimska minister, kallar kampen mot nätradikaliseringen av ungdomar för en omöjlig kamp.

– Ungdomar hjärntvättas i sina sovrum, säger hon enligt Daily Mail.

Hon säger att trots att myndigheter jobbar hårt med att stänga ner extremistiska sajter och konton så hinner de aldrig ikapp.