Bilden som omkullkastar schackmästarens död

Uppdaterad 2015-01-09 | Publicerad 2014-11-15

Här är bilden som kan vara sista draget i världens dödligaste schackmysterium.

Officiellt dog mästaren Alexander Aljechin, 53, av en köttbit som fastnat i halsen.

Men varför stod då hans middag helt orörd på bordet?

Alexander Aljechin räknas som en av de allra största schackmästarna.

Men hans levnadsbana är omtvistad.

Än i dag hopar sig frågetecken kring hans påstådda nazi-sympatier - och hans besynnerliga död.

Den sista helgen i mars 1946 hade Alexander Aljechin nyss fått veta att han skulle gå sitt livs match - mot sovjetiske stormästaren Michail Botvinnik.

Men matchen blev aldrig av.

Den regerande världsmästaren i schack hittades död på sitt hotell i den portugisiska semesterorten Estoril utanför Lissabon - bara ett år efter andra världskrigets slut.

Antisemitiska artiklar

Under krigsåren hade Aljechin spelat turneringar i Nazityskland och i nazistiska tidningar anklagade han judiska schackspelare för att ha en spelstil som är "feg och mindre värd".

Själv förnekade Aljechin senare att han skulle ha skrivit artiklarna.

Ändå vände hans vänner i schackvärlden honom ryggen för hans nära samröre med den nazistiska ockupationsmakten i Frankrike, skriver norska tidningen Dagbladet, som uppmärksammar Alechin med en längre artikel.

Och kanske var det så att Alexander Aljechin fick äta upp sina påstådda åsikter till slut.

Den officiella förklaringen till dödsfallet är Angina pectoris, kärlkramp. Sjukdomstillståndet ska i sin tur ha utlösts av kvävning - en stor köttbit hittades i Aljechins hals, enligt det officiella obduktionsprotokollet.

Rörde inte middagen

Men enligt Dagbladet finns det mycket som inte stämmer kring Aljechins död.

Vittnen uppger att Aljechin låg vält över sitt schackbord men enligt en bok av shackspelaren Pablo Moran analyserade Aljechin ett parti från det spanska shackmästerskapet vid dödstillfället.

Detta stämmer i sin tur inte överens med bilder på den döda Alechin.

På bilderna står shackpjäserna i sina utgångspositioner på brädet och Aljechin själv halvligger i en fåtölj. Senare har det hävdats att schackbrädet lagts dit efter Aljechins död för att bilden skulle bli bättre, uppger Dagbladet.

Hotellservitören som hittade den döde Aljechin uppgav enligt nyhetsbyrån AP att Aljechin inte hade rört sin middag. Också detta stämmer dåligt överens med bilderna som visar tomma tallrikar och matrester. Och varför sitter den döde till synes harmoniskt i sin stol - utan tecken på föregående kalabalik - om han dog av kvävning?

Dödspatrull som ville hämnas

Enligt en annan konspirationsteori ska läkaren som skrev på dödsattestet ha mörkat att Aljechin hittats skjuten på gatan utanför hotellet eftersom myndigheterna tvingat honom. Bakom mordet skulle det ligga en fransk dödsskvadron av tidigare motståndsmän som ville hämnas på Aljechin för hans samröre med nazisterna, uppger Dagbladet.

Andra konspirationsteorier anger att det var Sovjetunionen som mördade Aljechin - möjligen för att förhindra ett möte mellan honom och den sovjetiska schack-stjärnan Botvinnik.

Aljechin begravdes i tysthet i Portugal tre veckor efter sin död. Tio år senare bekostade världsschackförbundet FIDE en förflyttning av hans kvarlevor till Paris där han sammanfördes med sin fjärde och sista hustru.

Följ ämnen i artikeln