”Se upp för frostnätterna!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-20

Radioexperten Maj-Lis Pettersson varnar otåliga odlare

Trädgårdssäsongen 2008 står för dörren och de kliar i mångas fingrar att komma igång.

Men radioprofilen Maj-Lis Petterson manar till tålamod – och utnämner magnolian till en av årets trender.

Maj-Lis Pettersson arbetar till vardags på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala.

Våren må ha börjat tveka men tecknen på att den ändå är på ingång kommer tätt. I dag måndag är till exempel ”Odla med P1” tillbaka i radion, för att även i år guida och tipsa landets alla trädgårdsentusiaster.

Programmets profil och expert, hortonomen Maj-Lis Pettersson, 61, gör sin femte säsong med programmet, men har i över 30 år besvarat lyssnarfrågor i Radio Uppland.

– Så här års brukar de flesta frågorna handla om när olika växter ska sås, om det är för sent för beskärningar och sånt. Det kliar i mångas fingrar, folk vill komma i gång i sina trädgårdar!

Ha tålamod

Men södra Sveriges milda vinter till trots vill hon ändå uppmana oss att visa tålamod.

– Börjar man för tidigt gör man mer skada än nytta. Även om vintern varit mild så måste man räkna med att frostnätterna ändå kommer.

Om den gångna vintern var ett undantag, eller om vintrarna på grund av förändringar i klimatet kommer att se ut så, får vi se. Men visst har även Maj-Lis Pettersson märkt förändringar i våra trädgårdar under sin yrkeskarriär.

– Jag började jobba redan som 11-åring och då kunde jag inte drömma om att vi här i Mälardalen skulle ha magnolior och buskpioner i våra trädgårdar. Nu är de väldigt populära!

Frosttålig

Magnoliorna har verkligen slagit på bred front, och när Maj-Lis får frågan om trädgårdstrender för 2008 är det dessa hon nämner, i synnerhet buskmagnolian.

– Det är för tidigt för att se en tydlig trend, men busk-, stjärn och hybridmagnolian får jag många frågor om. De är inte så frostkänslig som många tror och funkar ända upp i växtzon 4.* Det finns också en stor bredd, en del som blommar tidigt och andra senare.

Följ ämnen i artikeln