Det var inte en fråga om - utan när

Det var alltid en fråga om när och inte om en ny attack skulle inträffa.

Oavsett vem som ligger bakom är syftet med dåden i Paris att sprida skräck och osäkerhet i Frankrike i synnerhet och västvärlden i allmänhet.

Än en gång demonstreras hur skrämmande sårbara öppna samhällen är mot terror.

Inte ens ett år har gått sedan de fruktansvärda attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk butik i Paris.

De nya attackerna har vissa likheter med dem.

Terroristerna verkar ha använt militära vapen mot vanliga civila. Många vittnen talar om att de hört eld från automatvapen.

De verkar också ha attackerat flera mål ungefär samtidigt för att öka panikfaktorn.

Jag skrev efter Charlie Hebdo att terrorn på allvar kommit till Europa och att vi kommer att få vänja oss vid den här typen av attacker. Tyvärr har jag i dag blivit sannspådd ännu en gång.

Dagens attacker verkar ännu mer omfattande och möjligen också mer välplanerade.

Det är knappast troligt att tre attacker sker runtom i Paris av en slump. De måste handla om koordinerade aktioner.

Effekten blir densamma som under Charlie Hebdo-dåden. Det förstärker känslan av belägring och katastrof. Precis som efter dåden i januari så präglas situationen i Paris av förvirring och motstridiga uppgifter.

Vilket är precis vad terrorister vill åstadkomma. De vill visa hur hjälplösa västerländska samhällen är när det gäller att skydda sina egna medborgare.

En liten grupp människor utrustade med automatvapen och sprängladdningar kan ställa till med ett rejält blodbad.

Sannolikt handlar det om den värsta attacken i modern tid i Frankrike. Allvaret understryks av att en märkbart skakad president Hollande efter bara några timmar utfärdade undantagstillstånd i hela Frankrike, stängde landets alla gränser och satte in militära förstärkningar.

Det är för tidigt att säga vem som ligger bakom men givetvis ligger det nära till hands att misstänka Islamiska Staten, IS, al-Qaida eller andra islamistiska våldsbejakande extremister.

Fransk polis påstår att det handlade om minst två självmordsdåd. I så fall rör det nästan säkert om islamsk terrorism och inte högerterror av typen Breivik.

Det finns definitivt en hotbild mot Frankrike.

I slutet av september inledde Frankrike bombningar av IS i Syrien. IS har hotat med hämnd. Organisationen har tidigare uppmanat anhängare i länder som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS att utföra terrordåd i dessa länder. Frankrike är en av de mest aktiva medlemmarna av koalitionen men även Sverige deltar.

I det här fallet verkar attackerna vara så omfattande att de mycket väl kan ha planerats eller beordrats av IS-ledningen i Raqqa, huvudstad i det av IS utropade kalifatet, en islamsk stat.

Det har sagts förut men förtjänar att påpekas igen; Det är oerhört svårt att skydda sig mot den här typen av terror som angriper mjuka mål. Människor i folksamlingar som njuter av en fredagkväll ute på stan. Sitter på krogen, går på teater och andra aktiviteter där människor normalt känner sig helt trygga.

Så länge vi inte alla ska bära skottsäkra västar eller låsa in oss bakom säkerhetsdörrar så är det omöjligt att försvara sig mot individer som är beredda att urskiljningslöst skjuta ner oskyldiga människor med automatvapen.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Följ ämnen i artikeln