Läkaren: "Erektionen påverkas hos alla"

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-08

Strålning och kirurgi botar prostatacancer lika bra

Ove Andrén, professor och överläkare i urologi vid Universitetsjukhuset i Örebro.

Är det någon skillnad i överlevnad och behandlingsresultat mellan strålning och operation vid prostatacancer?

– Båda botar lika bra, säger Ove Andrén, professor och överläkare i urologi vid Universitetssjukhuset i Örebro.

• Överlåts det medicinska beslutet om man ska välja strålning eller operation till patienten själv i hög grad?

– En del patienter upplever att de får välja själva. I slutändan får de välja. Men det är klart att man som läkare försöker ha en dialog med patienten. Uppsala och Göteborg har en "second opinion"-mottagning. Då får patienten träffa både en onkolog och en urolog och diskutera med båda samtidigt.

• Är det någon skillnad mellan strålning och operation i överlevnad och behandlingsresultat?

– Båda botar prostatacancer, men det finns inga randomiserade studier mellan strålning och operation i behandlingsresultat. Men om du tittar i vårt nationella vårdprogram för prostatacancer så ser du att vid hög risk och mellanrisk så anser vi att båda botar lika bra.

• Är det någon skillnad mellan strålning och operation vad gäller biverkningar?

– Vattenkastningsbesvär och erektionsförmåga påverkas av båda. Men efter fem år har båda samma siffror för erektionsförmåga, då är den ungefär lika i båda grupperna. Båda grupperna använder hjälpmedel, säger Ove Andrén vid Universitetssjukhuset i Örebro.

– Jag brukar säga till mina patienter att antalet patienter som inte får någon inverkan på erektionen är noll. Du har ju tagit bort prostatakörteln så du har ingen utlösning. Det är inte som förut. Så ingen har en likadan sexualitet som före prostatacancern.

• Kan ni rekommendera det ena eller det andra?

– Om man tittar på operation så har man ju visat i fler och fler studier att det inte är metoden som är viktig, utan operatören som är viktig. Det ska vara en skicklig kirurg för att få ett bra resultat.

• Vilken betydelse har det för skickligheten hur ofta en kirurg opererar prostatacancer?

– I dag sker en allt större koncentration med en alltmer högspecialiserad cancervård. Vi har sagt i vårt nationella vårdprogram för prostatacancer att man som kirurg inte ska göra det här ingreppet om man gör färre än 50 sådana operationer per år, säger Ove Andrén.

– Det finns de som hävdar att man bör göra fler. Det finns ingen konsensus kring detta i Sverige. Men det finns en allt större medvetenhet om att volym spelar roll. Det finns ju kliniker i Sverige där man opererar för få.

Följ ämnen i artikeln