Fängelsedom fastställd för Dalbymördaren

Publicerad 2015-09-03

Jonas Runnemark, 31, kastade sin fru och sin lilla baby utför stupet till ett stenbrott.

Sedan fortsatte han att misshandla dem till döds.

I dag fastställde hovrätten domen på livstids fängelse.

Jonas Runnemark döms till livstids fängelse av Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Därmed står domen i Lunds tingsrätt fast.

Ringde 112

Det var den 9 december förra året som Jonas Runnemark bad sin fru att dra på sig en mössa för att hon skulle "få en överraskning". När den 34-åriga kvinnans sikt var dold slog han henne i huvudet med en slägghammare.

Enligt domen i Lunds tingsrätt körde han sedan frun och den nio månader gamla dottern till det öde stenbrottet i Dalby – där han kastade sin familj utför ett stup.

Efter att han misshandlat dem ytterligare ringde han 112 och sa att det skett en olycka.

Inte allvarligt störd

Jonas Runnemark genomgick inför tingsrättsförhandlingarna en rättspsykiatrisk undersökning där man kom fram till att det kunde misstänkas att han led av en allvarlig psykisk störning. Men utslaget förkastades av Socialstyrelsens rättsliga råd som kom fram till att hans psykiska störning inte var att betrakta som allvarlig och att han därför kunde dömas till fängelse.

Bytte linje

Under tingsrättsförhandlingarna önskade Jonas Runnemark att han skulle dömas till ett tidsbestämt fängelsestraff.

Men under hovrättsförhandlingarna bytte försvaret linje och argumenterade för att han skulle dömas till rättspsykiatrisk vård, eftersom han "plågats av tvångstankar". Bland annat hade man kallat in flera expertvittnen för att övertyga rätten om att den åtalade skulle dömas till vård i stället för fängelse.

Följ ämnen i artikeln