Vulkanutbrott på Etna

Uppdaterad 2012-04-06 | Publicerad 2012-04-01

Lava vällde ut från kratern

Vid sextiden i morse började vulkanen Etna på Sicilien att spy ut lava.
Matts och Gerd Jordevik från Hedemora bevittnade spektaklet:

– Det var ett fantastiskt skådespel att se, säger Matts Jordevik.

Askan spyr ut ut ur vulkanen Etna på Sicilien. Makarna Jordevik blev väckta av grannarna som uppmanade dem komma ut och titta vid sextiden i morse.

– Det är ett fantastiskt skådespel att se i gryningen. Men italienarna som är här säger i stort sett att det är ingenting, det är vardagsmat för dem. Vi är ju inte vana vid sånt här i Sverige, säger Matts Jordevik.

Askmolnet kan förvärras

I samband med utbrottet har också ett askmoln spridits ut från vulkanen. Vid tiotiden på söndagen uppger Eurocontrol, den europeiska flygsäkerhetsorganisationen, att höjden på askmolnet stiger upp till 11000 fot, drygt 3350 meter. I nuläget bedöms risken för att flygtrafiken ska få några effekter endast vara lokal. Eftersom askmolnet innehåller finkorniga sten- och glaspartiklar och olika gaser som svaveldioxid och koldioxid finns det risk för att flygplansmotorer havererar. Därför rekommenderar den Eurocontrol att flygbolagen ska studera hur eller om askmolnets växer och tar höjd.

”Har lugnat ner sig”

Matts Jordevik uppskattar att vulkanen nu har lugnat ner sig sedan i morse eftersom det inte är lika rökigt längre.

– Nu står solen och skiner på, men det är kolsvart utför fjällsidan, man ser ingen lava i dagsljus. Utbrottet måste ha blivit mindre, solen skiner på solsidan. Det är inte rökigt rökigt längre, det ryker bara längst upp på toppen. 

Flera små utbrott

Paret har varit i badorten Giardini-Naxos på Sicilien i en dryg månad. Matts Jordevik berättar att Etna har haft flera små utbrott under deras vistelse på ön. Men i morse såg de lava rinna ner från vulkanen för första gången.

– För fjorton dagar sen försökte vi komma upp på Etna med en bil, men det var avstängt på grund av utbrott. Egentligen tänkte vi åka upp i morgon med, men det är väl avstängt då med. De stänger av vägen vid 1600-1700 meters höjd på grund av utbrotten, säger han.