Ny studie krossar myt om varför kvinnor har lägre löner

Publicerad 2016-09-07

Länge har det sagts att kvinnor har lägre löner än män för att de är sämre på att löneförhandla.

Men en ny studie visar nu att det är helt fel, skriver BBC.

I studien, som brittiska Cass Business School och universiteten vid Warwick och amerikansksa Wisconsin genomfört, tittade man på data för 4 600 anställda på australiska arbetsplatser. Detta eftersom Australien är det enda landet som systematiskt dokumenterar om anställda bett om ett lönepåslag och varför de hade eller inte hade gjort det.

”Ren och skär diskriminering mot kvinnor”

Efter att ha gått igenom materialet fann forskarna inget stöd alls för den vitt spridda teorin att kvinnor är dåliga på att löneförhandla och undviker att be om förhöjning. För första gången jämfördes dessutom heltidsarbetande män och kvinnor med varandra och deltidsarbetande med varandra, detta då de som arbetar deltid mer sällan ber om högre lön och de menade att ett annat jämförssätt skulle varit ojämlikt.

– När man har sett de här resultaten tror jag att vi måste acceptera att det finns ett element av ren och skär diskriminering mot kvinnor, säger Andrew Oswald, professor i ekonomi och beteendevetenskap vid universitetet i Warwick.

Yngre kvinnor förhandlar bättre

Studien fann dock skillnader när det kommer till hur gamla de anställda var – män och kvinnor under 40 både ber om och får löneförhöjning i samma takt. Det tror forskarna vittnar om att sättet att förhandla håller på att förändras.

– Yngre kvinnor är bättre på att löneförhandla och lyckas också oftare än äldre kvinnor – och kanske kommer det fortsätta så när de själva blir äldre, säger Amanda Goodall, doktor vid Cass Business School.

Följ ämnen i artikeln