Översvämningar efter kraftigt skyfall

Publicerad 2018-07-22

En av Sveriges mest svårsläckta bränder härjar just nu utanför Örnsköldsvik.

Men bara på andra sidan länsgränsen upplever Umeåborna ett helt motsatt problem.

– Det kom ett så häftigt skyfall så vi har haft lite översvämningar, säger Joakim Olsson, insatsledare på Umeå brandförsvar.

Hus med vattenfyllda källare, avstängda vägar och tunnlar fyllda med vatten.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Så sent som i morse brann det på flera platser runtom Umeå kommun – nu svämmar de centrala delarna av staden över efter skyfall.

– Vi har några vägar som stängts av, sen har vi fastigheter som svämmat över i källaren. Det är inga större problem för oss, men det är ju alltid problem för stackarna som är med om det, säger Joakim Olsson, insatsledare på Umeå brandförsvar.

Regnet började forsa som kraftigast under söndagseftermiddagen, men höll bara i sig i omkring en timme.

– Allt regn som kommer är ju välbehövligt. Regn i flera dagar skulle nog vara väldigt bra. Om det regnar lugnt och försiktigt en längre tid så vore det perfekt, säger Joakim Olsson.

”Underbar situation för en annan”

Trots att regnet just nu är starkt efterlängtat poängterar han att den här typen av kraftiga skyfall inte är något önskvärt.

– Sådär kraftigt är det inte jättebra när det regnar men att det regnar är en underbar situation för en annan, vi har ju haft en del larm vi också, säger Joakim Olsson, och fortsätter:

– Brandrisken är ju sänkt just nu, men imorgon och på tisdag är det nog nästan tillbaka på samma nivå.

Joakim Olsson är medveten om att det varma vädret kommer att återvända om någon dag, men i nuläget njuter stationen av lugnet.

– Just nu har vi haft det lugnt så vi är väldigt nöjda. Så får man vila upp sig lite grann.

Följ ämnen i artikeln