Bara kvinnorna kan stoppa Arnold i valet

Uppdaterad 2018-11-21 | Publicerad 2003-10-07

Anklagas för sexuella trakasserier

Arnold Schwarzenegger har segervittring i dag.

Bara anklagelserna om sextrakasserier och beundran för Adolf Hitler kan stoppa stjärnskådisens väg mot guvernörsposten i Kalifornien.

Och en och annan fladdrande pappersbit.

Klarar kritiken? Arnold Schwarzenegger tillsammans med hustrun Maria Shriver på ett valmöte i lördags. Det mesta talar nu för att han i dag väljs till Kaliforniens nye guvernör.

Sittande guvernören Gray Davis försöker under valkampanjens sista dag klämma ut det sista ur anklagelserna om att utmanaren Schwarzenegger tafsat på en rad kvinnor. Femton kvinnor har hittills trätt fram och riktat anklagelserna mot Arnold. Några av dem anonymt.

"Ljuger alla?"

- Ljuger alla 15 kvinnorna och deras familjer eller är det Schwarzenegger som inte berättar sanningen? undrade Davis i en retorisk fråga.

Fram till nu har actionhjälten haft på sig teflonrustningen. Med ett brett garv och humoristiska uttalanden har det mesta av motståndarnas ammunition förpassats till soptippen.

"The Terminator" har ridit högt på sitt kändisskap. Hustrun Maria Shrivers kopplingar till Kennedy-familjen har heller inte legat honom i fatet trots att han ställer upp som republikansk kandidat.

Nekade först

Sextrakasserierna och Schwarzeneggers påstådda Hitler-beundran har fått en del väljare att för första gången ställa sig frågan om Schwarzenegger verkligen är rätt man att leda en av världens största ekonomier.

Hollywoodskådisen - som först nekade till sextrakasserierna - har mött de nya anklagelserna genom att säga att han tänker bemöta dem i detalj, efter valet.

Indirekt har han dock gett kvinnorna rätt genom att allmänt be om ursäkt om det är så att han "i vissa fall gått för långt".

Opinionsmätningar gjorda innan de nya anklagelserna blev kända gav Schwarzenegger ett rejält övertag i kampen om guvernörstiteln. En senare mätning visar att något färre nu är beredda att rösta emot den sittande guvernören.

Valet i dag är egentligen en omröstning om huruvida guvernör Davis ska tvingas avgå innan hans mandatperiod är över. Kalifornien dras med ett gigantiskt budgetunderskott och anses av många invånare allmänt missskött.

Om Davis inte lyckas få minst 50 procent av rösterna måste han avgå.

Väljarna ska samtidigt tala om vem de vill ha istället. Förutom Schwarzenegger finns 134 kandidater att välja mellan. Men bara några av dem har med slutstriden att göra.

Risk för fiasko

Blir det ett jämnt val finns risken för att fiaskot från presidentvalet 2000 upprepas. En del av vallokalerna i Kalifornien använder samma röstmaskiner som Florida där pappersflikar stansas ut på röstkorten.

Tiderna för valet

Izabella Scorupco, skådespelerska, Los Angeles

Wolfgang Hansson

Följ ämnen i artikeln